Vandaag 23 jaar geleden: Running als therapie

Terug in de tijdWat gebeurde er vroeger op deze dag in het verspreidingsgebied van De Gelderlander? Historicus Rob Wolf zoekt het uit en gaat terug in de tijd. Dit keer gaat hij terug naar 15 december 1995. 

In een bijdrage over de PAAZ (Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis) van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem vertelt psychiater Harry Keegstra over de vooroordelen waartegen hij moet opboksen. Bijvoorbeeld dat mensen op zo’n afdeling de hele dag stil naar het plafond liggen te staren. Zo was het in 1900, legt hij uit.

Nu probeert men patiënten te activeren. De PAAZ boekt veel succes met de ‘running’- therapie: een hardloopgroep onder begeleiding. Keegstra ziet veel pluspunten. Het lopen bevordert de lichamelijke en psychische gezondheid. Ook het sociale contact en het ‘samen ergens mee bezig zijn’, zijn waardevol. Doordat patiënten iets nieuws ondernemen en merken dat het werkt, groeit het geloof in eigen kunnen.

Volledig scherm
Het Slingeland Ziekenhuis. © Jan Ruland van den Brink
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.