Vandaag 24 jaar geleden: Luchthavenachtig wachtlokaal

Terug in de tijdWat gebeurde er vroeger op deze dag in het verspreidingsgebied van De Gelderlander? Historicus Rob Wolf zoekt het uit en gaat terug in de tijd. Dit keer gaat hij terug naar 23 januari 1995.

Een journalist van De Gelderlander bezoekt het pas geopende aanmeldcentrum voor asielzoekers in Zevenaar. In de voormalige veilinghal spreekt hij de advocate van een Afrikaanse familie die zelf op de ‘kunststof stoelen van het luchthavenachtige wachtlokaal’ zit.

De advocate vertelt dat in Angola, waar de familie vandaan komt, een burgeroorlog ‘voortwoekert’. Daarom worden ze vermoedelijk niet in een snelle AC-procedure opgenomen. In een aanmeldcentrum (AC) worden kansrijke en kansarme asielzoekers namelijk van elkaar gescheiden. Wie uit een veilig land komt, krijgt binnen een dag te horen: ‘Gaat u maar, dit land is vol’.

Maar de familie uit Angola zal vermoedelijk naar een AZC verhuizen en daar haar asielaanvraag uitgebreid kunnen toelichten.

Volledig scherm
Een kamer in een azc. © GinoPress B.V.
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.