Vandaag 361 jaar geleden: Zware ijsgang

Terug in de tijdWat gebeurde er vroeger op deze dag in het verspreidingsgebied van De Gelderlander? Historicus Rob Wolf zoekt het uit en gaat terug in de tijd. Dit keer gaat hij terug naar 10 januari 1658.

Historisch geograaf Jan Buisman heeft in allerlei historische bronnen, zoals oude kronieken en stadsrekeningen, onderzoek gedaan naar de grillige geschiedenis van het Nederlandse weer. In de serie Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen beschrijft hij van jaar tot jaar hoe warm, koud, nat of droog het was.

In de stadsrekeningen van Arnhem, Nijmegen, Zaltbommel en Tiel ontdekte Buisman dat de riviertollen bij deze steden in 1658 tussen 10 en 20 januari dichtgingen. De reden? De scheepvaart was gestremd door zware ijsgang op de Rijn en de Waal. Het was een financiële strop voor de steden, want in normale omstandigheden verdienden ze aan elk schip dat hun tol passeerde. Pas in het begin van maart kwamen de tollen weer in gebruik.

Volledig scherm
© WFA RUUD VAN DER LUBBEN
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.