Volledig scherm
Leden van de KVP. © ANP

Vandaag 59 jaar geleden: Onmin met Overijssel

Terug in de tijdWat gebeurde er vroeger op deze dag in het verspreidingsgebied van De Gelderlander? Historicus Rob Wolf zoekt het uit en gaat terug in de tijd. Dit keer gaat hij terug naar 16 november 1959.

De kring Gelderland van de Katholieke Volkspartij (KVP) klaagt dat ‘slechts één Gelderschman zitting heeft mogen nemen’ in de Tweede Kamerfractie. Dat is slechts 2 procent van het totaal, aangezien de KVP bij de laatste verkiezingen (mei 1959) 49 zetels heeft veroverd.

Gelderland moppert ook over ‘onreglementaire manipulaties’ door de kring Overijssel, waarmee het een kandidatenlijst deelt. Overijssel heeft namelijk vier leden in de Kamerfractie gekregen, schrijft De Gelderlander vandaag. Gelderland moet niet klagen, vinden ze bij de noorderburen, want van de Gelderse kandidaten zijn er wel twee minister geworden: Jo Cals (Onderwijs) en Marga Klompé (Maatschappelijk Werk). De Overijsselse voorzitter vindt dat ‘niet zo’n slechte ruil’.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.