Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Hoogvliet Meeuwenplaat

Vandaag 66 jaar geleden: Pendel naar Duitsland neemt toe

Wat gebeurde er vroeger op deze dag in het verspreidingsgebied van De Gelderlander? Historicus Rob Wolf zoekt het uit en gaat terug in de tijd. Dit keer gaat hij terug naar 6 december 1962.

De Nederlandse economie draait als een tierelier, maar ze haalt het niet bij het Duitse Wirtschaftswunder. Ook zijn de lonen bij de Oosterburen een stuk hoger. Het gevolg? Steeds meer Gelderlanders zoeken goed betaald werk in Emmerik, Bocholt of het Ruhrgebied. Duitse arbeidsbureaus hebben in april drieduizend mannen en zevenhonderd vrouwen geteld en in oktober vierduizend mannen en duizend vrouwen. En de provinciale arbeidsmarkt is al zo krap. Er is wel een oplossing: gastarbeiders uit Italië of Spanje.

Volgens het provinciebestuur werken in Gelderland tweeduizend buitenlandse arbeiders, maar dit aantal is te klein om de pendel naar Duitsland, vooral in de bouwnijverheid, te compenseren.

Pas na de loongolf van 1964 zal de uitstroom van Gelderse arbeiders verminderen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.