Voor Annelies (69) uit Elst geldt: hoe kleiner, hoe liever

In de rubriek 'Welkom in mijn kamer' vertellen mensen over een opmerkelijke ruimte in hun huis. Dit keer: Annelies de Kort (69) uit Elst.

,,Knutselen en handwerken zijn altijd mijn hobby's geweest. Als kind maakte ik al veel op miniformaat. Prutsen met minibreinaalden (een soort lange knopspelden), pincetten, een lamp en een vergrootglas. Patronen verklein ik. Toen ik lang geleden in Brugge een kantkloswinkel zag, kwam ik op het idee dat op schaal na te maken.”

Wol spinnen en brood bakken

,,In de jaren 70 woonden wij in een gezellig huis waar we veel zelf deden, zoals wol spinnen en brood bakken. Dat huis heb ik nagemaakt, inclusief onszelf. Daar ben je een paar jaar mee bezig. De poppetjes van porselein zijn het enige wat ik heb gekocht. De lampen kunnen branden, in de boekjes kun je echt een verhaaltje lezen en de modelspoorbaan doet het ook.”

,,Ik verdiepte me in poppenhuizen op schaal 1:12, maar ik maak ook kleinere dingen. Breien, naaien, weven, haken, spinnen, macramé, kantklossen en werken met papier en hout: alle technieken zitten in de poppenhuizen verwerkt.”

Volledig scherm
© Rolf Hensel

Huizen en losse miniaturen

,,Inmiddels heb ik meerdere poppenhuizen en veel losse miniaturen. Het is allemaal kwetsbaar, geen kinderspeelgoed. Soms exposeer ik, maar liever ga ik naar beurzen waar ik ideeën opdoe, nieuwe materialen koop en mijn minibreipatronen verkoop.”

,,Ik heb in ons huis twee kamers voor mijn hobby: een werkkamer en een workshopkamer. Ik heb laatjes vol klein spul dat ik verzamel. Een paar keer per jaar komen specialisten een workshop verzorgen, bijvoorbeeld over houtbewerking voor minikastjes. Daar ben je dan een paar dagen mee bezig. Met mijn dochters heb ik altijd geknutseld, nu doe ik dat met mijn kleinkinderen.”

Quote

De poppetjes van porselein zijn het enige wat ik heb gekocht. De lampen kunnen branden, in de boekjes kun je echt een verhaaltje lezen en de modelspoor­baan doet het ook.

Annelies de Kort

Theemutsjes voor theepotjes

,,Ik begin niet meer aan zo'n groot huis, maar maak losse mini's zoals theemutsjes voor minitheepotjes. Die krijgen een vorm die past bij het potje, bijvoorbeeld een Engelse telefooncel of een lieveheersbeestje. Ook heb ik teckeldekjes ontworpen.”

,,Momenteel maak ik vooral minitruitjes. Van die IJslandse met prachtige patronen. Doordat mijn zicht wat achteruitgaat, kan ik sommige dingen niet meer. Maar ik kan er nog alles in kwijt.”