Waar gaat het eigenlijk over?

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

Op het Vordense Whiskyfestival dat Sander Paradijs organiseert wordt uiteraard whisky geproefd. Er wordt ook uitgelegd hoe whisky wordt gemaakt, en vooral hoe je moet leren drinken. 

Port of sherry

De whiskymakers vertellen over de sauternes, de port of de sherry die zijn smaak heeft afgegeven. En dan komt daar de rooksmaak van de gloeiende turf bij of het zilte van de zeelucht of de notensmaak of de vanille. Sander Zurhake heeft zich altijd laten afschrikken van al die smaaksensaties door elkaar maar heeft zich nu laten verleiden om een nieuwe poging tot waardering te doen.

Op de foto kunnen we niet zien hoe hij het nippen heeft ervaren. Hij is onscherp in beeld. Met zijn ogen dicht ziet hij de fotograaf natuurlijk ook niet. Veel belangrijker in beeld is de slijter zelf, die vol spanning wacht op de reactie. Hij is ervan overtuigd dat echt minstens één van zijn flessen de druppel bevat die Sander over de streep zal trekken.

Hoe belangrijk is de sfeer?

Maar hoe belangrijk is de sfeer bij het genieten? Dat groene licht van onderen lijkt niet op het schijnsel van een knapperend haardvuur en het witte licht van boven komt echt niet van een kaarsenkroonluchter. Hoe kom je dan in de stemming voor de ware beleving? Nu zijn hier minstens drie mannen bij elkaar en dan kan je al snel elkaar aansteken. 

Het mag duidelijk zijn dat de fotograaf ook een beetje mee heeft gedaan, minstens door met zijn camera een beweging te maken. Bij het heffen van het glas zakte hij met zijn rechterhand. Alsof hij wil aanduiden doe het niet! Maar op de foto is daardoor de rechterhoek gestegen alsof de slokjes nu soepeler het keelgat in kunnen stromen.

In de vakantieperiode wil Tom Meerman uw zomerfoto's onder de loep nemen. Heeft u een foto die u wilt voorleggen? Mail naar pagina2@gelderlander.nl.

Volledig scherm
© Arjan Gotink
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.