Willy (71) heeft 5.000 verschillende stukken hout: ‘Het is heel hard gegroeid’

Mijn hobbyDRIEL - Arikadako, Peroba en Yang: namen van houtsoorten die de meesten niet zullen kennen. Willy van den Dam (71) uit Driel wel. Hij heeft in zijn grote garage een enorme verzameling houtmonsters. ,,Ik heb er nu zo’n 5.000; van 4.000 weet ik welke soort het is.” 

Volledig scherm
Willy van den Dam. © Erik van 't Hullenaar

,,De naam zet ik op een etiketje. Door met een loep te kijken naar de houtstructuur kun je de namen op internet vinden. Er zijn wel 60.000 verschillende boomsoorten.” 

Monsters op alfabet gesorteerd
Van den Dam heeft zijn monsters, blokjes hout van 7 x 15 x 1 centimeter, op alfabet gesorteerd. ,,Op m’n vijftiende zat ik op de ambachtsschool. Ik vond het zo leuk om te zien, al die houtsoorten.

Ik kreeg de opdracht een ‘monsterkast’ te timmeren. Dubbele monsters mocht ik houden. Later, toen ik in de bouw werkte, vroeg ik leveranciers om monsters. Op een gegeven moment had ik er zo’n 250 in een kist.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.