Volledig scherm
© Jan Ruland van den Brink

Zijn dat de kleuren van de natuur?

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

Met ecoducten verbindt Rijkswaterstaat steeds meer natuurgebieden die anders door snelwegen van elkaar zijn gescheiden. Met hoge snelheid scheuren we er in onze auto's onderdoor en met rustige pas lopen de dieren er overheen.

Reeën weten de route te vinden

Vorige week mochten op het nieuwe ecoduct De Koekendaal tussen Doetinchem en Gaanderen ook nog een groepje betrokkenen er overheen lopen, ter gelegenheid van de opening. Een wandeling met zijn allen over de nieuwe brug ligt voor de hand.

Daarbij bleek dat deze bezoekers niet de eersten waren: reeën weten de route inmiddels al te vinden en te waarderen en maken er, blijkens hun pootafdrukken in de modder, al volop gebruik van. Het zal niet de bedoeling wezen dat er vaker mensen gaan lopen, dus is dit kijkje bovenop misschien wel de laatste keer dat we het zien. Hier moet nog wel even wat gaan groeien, en dan gaat het er vast wat natuurlijker uit zien.

Zouden dieren ook last hebben van troosteloos weer? Denken die dan ook dat het een grijze boel is? Hier zien we veel blauw: in de lucht, op de natte glans van de weg, op het geschilderde hek, in die reuzeparaplu, in broeken. En verder is alles bruinroze.

Zwarte jas

De modder lijkt de kleur van de hoofden van de bezoekers te hebben. In de takken zit die kleur ook.

Opvallend is verder dat de meeste gasten een zwarte jas dragen. Op één jas na dan. Die is roze-rood. Heel roze-rood. Dat zal de dieren wel waarschuwen. Maar vandaag had een groene schutkleur, toch de vaste kleur van de boswachters, niet veel geholpen. Want de omgeving is echt nog niet groen.

Eigenlijk is het best bijzonder hoe we wennen aan de wisselingen in de natuur van het jaargetij. Als je deze foto in de zomer zou zien schrik je echt van de kaalheid, maar als in de winter een grauwgrijze foto enkel opgefleurd wordt door een gele shawl en een rozerode jas dan missen we de bloemen nog even niet.