Volledig scherm
Bouke met zijn baasje Patrick Jacobsen. © Jan van den Brink

Bouke wordt politiehond (en wij gaan hem volgen)

DOETINCHEM/ ULFT - Bouke is nu nog een pup van een dikke drie maanden oud. Jong, enthousiast en leergierig. Over twee jaar moet de op 4 maart 2017 geboren Mechelse herder een volwaardig politiehond zijn. Moedig en onbevreesd.

Quote

Bouke wordt mijn vijfde diensthond, als hij het redt.

Patrick Jacobsen

Patrick Jacobsen is de baas van Bouke. De 38-jarige inwoner van Ulft is een groot hondenliefhebber en heeft al meerdere herders opgeleid tot politiehond. ,,Bouke wordt mijn vijfde diensthond, als hij het redt’’, zegt Jacobsen over de pup uit een Fries nest. ,,Ik heb er vertrouwen in, Bouke komt uit een goede bloedlijn. Zo doet zijn één jaar oudere broer Douwe het ook al goed in zijn opleiding tot politiehond.’’

Jacobsen is hoofdagent bij team Doetinchem van de politie Achterhoek-West. Maar hij leidt Bouke als privé-persoon op tot politiehond, evenals zijn vorige vier herders. Daarvan is de 3-jarige Nero nu zijn collega in de Achterhoek. Ook Jambo is in dienst bij de politie. De andere twee honden, Bink en Joep, zijn naar de luchtmacht gegaan. Bink is zelfs op uitzending geweest naar Afghanistan.

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Douwe, de één jaar oudere broer van Bouke. © privécollectie

ZIE OOK: Politiepup Bouke op snuffelstage bij politie in Doetinchem

,,Een opleiding tot politiehond duurt twee jaar en is intensief. Twee keer in de week trainen, er zijn verschillende keurings- en toetsingsmomenten en het kost gewoon heel veel tijd en geduld’’, zegt Jacobsen. De Gelderlander gaat hem en Bouke de komende twee jaar volgen en beschrijft zo het traject van pup tot politiehond. Want iedereen kent wel het beeld van de speurhond die de pakwerker (degene die, ingepakt in jute, voor verdachte speelt) in zijn arm grijpt, maar wat gaat daaraan vooraf? Hoe weet de hond dat hij vast moet blijven houden? Hoe leer je hem een kogelhuls te vinden, maar niet op te pakken? Wat krijgt zo'n hond eigenlijk te eten? En welke testen moet hij doorstaan voordat hij een echte politiehond mag worden?

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Bouke met zijn baasje Patrick Jacobsen. © Jan van den Brink

Ervaring

Volledig scherm
Patrick Jacobsen, hoofdagent bij de politie in Doetinchem. © Jan van den Brink

Jacobsen heeft jarenlange ervaring met politiehonden en kan die vragen op een duidelijke, heldere manier beantwoorden. Bovenal is hij iemand met een grote liefde voor honden. Zo is zijn eerste herder Pukana nog altijd bij hem. 14 jaar oud maar nog altijd zo kwiek als een jonge hond. ,,Alleen zijn lichaam werkt niet echt meer mee’’, zegt Jacobsen, als de herder langzaam aan komt wandelen en om een aai over zijn kop vraagt.

Pukana is de eerste herder die door Jacobsen is opgeleid tot politiehond. De Ulftenaar leerde 'het vak' van Arne Jansen, de in 2007 overleden volkszanger die tevens een groot hondenliefhebber was en ook meerdere diensthonden heeft opgeleid. Van hem kreeg Jacobsen Pukana, in 2003.

Te lief

Volledig scherm
Politiepup Bouke, die wordt opgeleid tot diensthond. © Jan van den Brink

Hoewel de herder ervoor is gecertificeerd, is Pukana nooit bij de politie in dienst gekomen. Sowieso zijn niet alle honden geschikt om voor de politie te werken. Jacobsen: ,,Ik heb er drie gehad die naar particulieren zijn gegaan. Omdat ze bijvoorbeeld te lief waren voor de politie.’’

Neem Rudi: die was zó lief, dat hij wel een paar keer hapte, maar vervolgens liever wilde knuffelen met degene die hij eigenlijk moest grijpen en vasthouden. ,,Ja, dat kan natuurlijk niet als politiehond’’, zegt Jacobsen.

Of Bouke het uiteindelijk gaat redden? Jacobsen denkt van wel. ,,De drift zit er al goed in, hij bijt goed en is zeer leergierig’’, beschrijft de Ulftenaar zijn Mechelse herderpup. ,,Echter is er nu nog niets met zekerheid te zeggen. Pas vanaf een half jaar kan ik voor het eerst écht beoordelen of het loont verder te gaan met Bouke.’’

ZIE OOK: Dit was de snuffelstage van politiepup Bouke

Volledig scherm
Bouke met zijn baasje Patrick Jacobsen. © Jan van den Brink
Volledig scherm
Bouke met zijn baasje Patrick Jacobsen. © Jan van den Brink
Volledig scherm
Bouke met baasje Patrick en collega Eva na afloop van zijn eerste dienst bij de politie. © Politie Doetinchem

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek