Volledig scherm
PREMIUM
Harrevelders Dorus Wolters, Robin Hogenkamp, Ivo Kampshof, Anouk Beekhuis-Kampshof, Roel Kolkman en Jouke Domhof (vlnr.). © Jan Ruland van den Brink

Deze jonge Achterhoekers hebben geluk: zij wonen wél in hun geliefde geboortedorp

DOORNENBURG/HARREVELD - ,,Hier was het zo ongeveer’’, zegt Ivo Kampshof (34), terwijl hij door de woonkamer van zijn nieuwbouwhuis in Harreveld wandelt. Op de plek waar hij en zijn vrouw Anouk een suède bankstel en een ledikantje voor hun pasgeboren dochter Jade hebben neergezet, stond ruim drie jaar geleden een fabriek van veevoederbedrijf ForFarmers.

Quote

Met de tennis- en de muziekvere­ni­ging speelt een groot deel van mijn sociale leven zich hier af

Ivo Kampshof, lid CPO de Bond

Dat het jonge stel nu in een eigen huis op de voormalige industriegrond woont, heeft het vooral aan zichzelf te danken. De oude fabriek van ForFarmers vormde voor veel inwoners van Harreveld een doorn in het oog, vertelt Kampshof. Als twintiger een starterswoning vinden in het dorp? Dat was en is bijna niet te doen, vult hij aan.

Toen ForFarmers vanwege beperkte uitbreidingsbeperkingen wilde vertrekken uit Harreveld, grepen Kampshof en zeven andere jongeren hun kans om zich te vestigen in hun geliefde geboortedorp. Zij verenigden zich in 2014 in een zogenoemd Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO), een burgerinitiatief waarbij het met hulp van de provincie Gelderland mogelijk is een eigen huis te bouwen. Nu, zo’n vierenhalf jaar later, staan er acht nieuwbouwwoningen naast elkaar op het oude industrieterrein onder de noemer ‘CPO de Bond’.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek