Volledig scherm
Kieslijst GS © DG

Maas en Waal kandidaten schaars bij Gelderse verkiezingen

MAAS EN WAAL - Twaalf inwoners van Maas en Waal kunnen over anderhalve week verkozen worden in provinciale staten van Gelderland. Ze staan althans op de kieslijsten. En daarmee zijn de vier gemeenten relatief slecht vertegenwoordigd. 

Net geen 105.000 inwoners kent Maas en Waal. Afgezet tegen de net iets meer dan 2 miljoen Gelderse inwoners, zou één op de twintig een nette afspiegeling zijn: oftewel ruim twintig Maas en Walers. Want de hele Gelderse kieslijst telt 429 namen, verdeeld over 15 partijen. Maar de regio komt dus net iets over de helft hiervan met het aantal kandidaten. 

De SP en het CDA hebben met respectievelijk vier en drie namen op de kieslijst het meeste Maas en Waalse bloed. PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50-Plus en Forum voor Democratie zorgen voor de andere vijf regionale kandidaten. Opmerkelijk: de relatief grote Gelderse fracties van VVD en D66 zijn er niet in geslaagd om ook maar één Maas en Waalse politicus aan zich te binden. 

Drie serieus

Overigens lijken slechts drie van de twaalf kandidaten serieus kans te maken op een zetel in Provinciale Staten: de CDA’ers Bea Schouten uit Wijchen, Otto baron Van Verschuer uit Leur en SP’er Esther Portegies uit Appeltern staan relatief hoog op de lijsten. De negen andere kandidaten zullen het eventueel van voorkeurstemmen moeten hebben.  

Waterschapsbestuur

Gelijktijdig met de provinciale verkiezingen wordt op woensdag 20 maart het nieuwe ‘waterschapsparlement’ verkozen: wie gaat op kantoor van Waterschap Rivierenland in Tiel meebesturen? Daarvoor zijn relatief meer Maas en Walers in de race: wederom 12, maar nu van de 195 kandidaten, een keurige afspiegeling. Hier levert het CDA vier en Water Natuurlijk drie mensen, VVD en AWP/LRR allebei twee en komt de laatste van 50-Plus. Op basis van hun posities op de kieslijsten is het twijfelachtig of één van deze Maas en Waalse twaalf het ook daadwerkelijk tot het waterschapsbestuur schopt. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal