Volledig scherm
Arnhem, 3 juli 2017.Nieuw en verbouwd Provinciehuis vandaag open . dgfoto . Foto: Gerard Burgers © Gerard Burgers

Peiling Maurice de Hond: VVD, GroenLinks en Forum voor Democratie grootste in Gelderland

PS2019ARNHEM - VVD, GroenLinks en Forum voor Democratie worden in Gelderland de grootste partijen bij de Provinciale Statenverkiezingen op woensdag 20 maart. Tenminste, dat blijkt uit een peiling die Maurice de Hond heeft gehouden in opdracht van de provinciale GroenLinks-afdelingen.

De Hond, de bekendste opiniepeiler van Nederland, voorspelt dat de Gelderse tak van de VVD uitkomt op zeven zetels, dat zouden er twee minder worden dan vier jaar geleden. De verwachting is dat GroenLinks (in 2015 drie zetels) en nieuwkomer Forum voor Democratie zes zetels behalen.

Wat opvalt aan de peilingen van De Hond, is de grote versnippering van de zetelverdeling onder de vijftien deelnemende partijen. Zo mogen het CDA en de PVV op vijf zetels rekenen. Voor D66, PvdA, SP en ChristenUnie worden vier zetels voorspeld. SGP en de Partij voor de Dieren kunnen uitgaan van drie zetels, stelt De Hond. 50PLUS en DENK van twee.

55 zetels

In Provinciale Staten van Gelderland zijn 55 zetels te verdelen. Voor een meerderheid na de aanstaande verkiezingen zouden zeker vijf partijen nodig zijn. De huidige coalitie in Provinciale Staten wordt gevormd door vier partijen: VVD, CDA, D66 en PvdA.

Het onderzoek van Maurice de Hond werd naast Gelderland voor de provincies Noord-Holland, Utrecht en Groningen gehouden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.