Volledig scherm
De kerstboom is weer in huis... © Huurdeman Caspar

De boom is in huis, ik hoop dat ie schots en scheef is

blogDe boom is weer in huis. In zijn netje staat ie op te drogen onder het afdakje van de voordeur. Het is traditie dat ik in onze lelijke maar o zo ruime auto op jacht ga voor het perfecte exemplaar, maar dat zat er dit weekend niet in. 

Volledig scherm
© Foto Raphael Drent
Quote

Een slank exemplaar is het allerminst, dat zie ik door zijn jasje heen wel

Rinke den Os

Dus ging mijn vriendin op pad, met haar vader om het zware en vieze werk op te knappen. Een slank exemplaartje moest het worden dit jaar. Dat hoor ik al jaren, maar ik kies per ongeluk altijd een iets te grote. Maar nu moest het echt, met de box is de kamer al wat voller en de wandelwagen moet er ook langs kunnen. 

Eenmaal thuis mocht ik het natte gevaarte uit de auto halen. Zoals ik al zei, hij staat nu nog in zijn netje, maar een slank exemplaar is het allerminst, dat zie ik door zijn jasje heen wel. 'Grappig eigenlijk', merkte mijn vriendin op, 'vroeger kochten we thuis gewoon zo'n stekelige boom, soms schots en scheef, die al zijn naalden kwijtraakt, nu staat iedereen daar te jagen op de perfecte boom'. En het klopt. Iedereen wil die perfecte boom die in een speciale houder kaarsrecht staat te pronken. Alles moet kloppen, alles moet maar perfect. 

Dat was ook de boodschap van Lindsey Burgers die ik afgelopen week al in hetzelfde tuincentrum sprak. Zij was het eerste slachtoffer voor de reeks video's met kerstwensen die we voor onze website maken in de aanloop naar de feestdagen. Zij hoopt, sprak ze voor de camera, dat mensen 'heel gewoon' blijven en niet streven naar de perfectie die ze op social media tegenkomen. Saai hè, sprak ze denigrerend over haar eigen kerstwens. Maar wat mij betreft sprak ze rake woorden. Ik hoop dat onze boom schots en scheef uit zijn netje komt. Perfect is maar saai!

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Introductie van een import-kleikont
    PREMIUM

    Introduc­tie van een im­port-klei­kont

    Hé, een nieuwe! En nog best jong ook, hoor ik u denken. Om beide zaken kan ik moeilijk heen. Sterker: afgelopen week zette ik voor het eerst journalistiek voet aan wal aan de overkant van de Rijn. In het gebied van de ‘kleikonten’, zoals Betuwenaren gekscherend in mijn thuisdorp worden genoemd. Joni van Essen, aandachtsgebied Tiel en min of meer import-kleikont. Aangenaam kennis te maken. Ruim een jaar schreef ik stukken voor de Vallei-editie van deze krant en probeerde ik ondertussen een opleiding af te ronden. Beide met succes, zo blijkt. Het diploma is binnen en ik ben officieel verslaggever. Zij het in een regio die ik wel ken en weleens bezoek, maar nooit heb bekeken met een journalistieke bril op. Mijn omgeving wenste me succes, al was het maar met het oversteken van de altijd drukke Rijnbrug. Maar de mensen zijn er gemoedelijk, zo werd mij beloofd. Iets om naar uit te kijken. De eerste signalen zijn in elk geval goed. Beste Rivierenlanders, u zult begrijpen dat mijn affiniteit met de regio in schril contrast staat met dat van mijn ervaren collega’s. Nóg wel. Mijn verzoek aan u is te helpen dat te veranderen. Wat beroert u en uw familie, wat maakt dat er in de buurtappgroep honderden berichten de revue passeren, waarom is de bakker over de rooie? Anders gezegd: wat houdt Rivierenland bezig? Ik hoor het graag. App, mail, bel, tweet, schrijf of reageer hieronder. Óf trek me aan m’n mouw als u me ergens ziet. Mits ik niet vast sta op de Rijnbrug, natuurlijk.

Rivierenland