Volledig scherm
Koeien treden iedereen met kalme nieuwsgierigheid tegemoet. © Annemieke Rodenburg

Een afgelegen Waalstrandje met badgasten en de koe

BLOGEigenlijk kom ik uit de binnenlanden van de Betuwe, maar de rivier trekt mij ook. Zeker op warme zomerdagen mag ik graag een beetje afgelegen Waalstrandje opzoeken. 

Rivierenland blogt
Journalisten van de redactie Rivierenland van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
© Raphael Drent

Geen Scheveningen of Zandvoort voor mij, de recreatieplas laat ik op zulke dagen ook liever links liggen. Mensen die ervoor kiezen om in de hitte in de file te gaan staan om  zich vervolgens op een enkele vrije vierkante meter op een overvol strand te proppen, hebben volgens mij al eens ergens een permanente  zonnesteek opgelopen. 

Maar ik vind het prima, want zo blijft het lekker rustig op de strandjes die ik graag bezoek. Lekker in de natuur: luisteren naar de vogels, je eet onderweg wat wilde bramen, begroet eens een koe. Die hebben het ook getroffen hè, die Waalkoeien. Een beetje door de ruigte banjeren en op het strand liggen keuvelen. Een koe aan de rivier: ik vind het zo'n rustgevend Hollands gezicht. 

Erg verontrustend vond ik te vernemen over de schade die zwerfafval toebrengt aan koeienmagen. Aan blikjes schijnen jaarlijks duizenden koeien te sterven. Ook op mijn strandjes tref ik die blikjes helaas steeds meer aan. Want steeds meer mensen zoeken hun zomers vertier langs de rivier. Daarbij nemen ze hun onhebbelijke strandgewoonten mee, waarvan ik herrie maken en het achterlaten van een heleboel troep nog wel het onhebbelijkst vindt.

Ik zie die badgasten daarom liever niet. Een koe maakt dat niet uit. Een koe heeft een goedaardige inborst. Zij treedt iedereen met een kalme nieuwsgierigheid tegemoet.  Ik geloof niet dat zij ooit op het idee zou komen om mensen te houden. Noem het maar dom.  

Quote

Een koe aan de rivier: ik vind het zo'n rustgevend Hollands gezicht.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland