Volledig scherm
PREMIUM
De jongen uit Dodewaard tijdens de snelheidscontrole. © Politie

Een kind kun je niet uitleggen waarom je te hard rijdt

BlogHet schaamrood staat op mijn kaken. Nee, niet op die van mij, maar op die van een mevrouw, die ons dat deze week in een mail vertelde. En dat allemaal door een 8-jarig jongetje uit Dodewaard.

Rivierenland blogt
Journalisten van de redactie Rivierenland van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
Tiel 28-11-2017 Medewerkers journalisten Margreet Terpstra redactie De Gelderlander iov De Gelderlander Foto Raphael Drent, Tiel. © Foto Raphael Drent
Quote

Een politie­agent durven we wel uit te schelden, uit de hoogte te vertellen dat hij 'boeven moet gaan vangen'

Margreet Terpstra

Wat was er aan de hand? Het jochie voelt zich zó onveilig door hardrijders in zijn buurt, dat hij de burgemeester van Neder-Betuwe een brief stuurde. Of die er niet wat aan kon doen. Aandoenlijk, niet? Dat vond de politie ook. De jongen mocht zelf met de laser controleren hoe erg het was. En ja, het was erg. 

Die mevrouw, tja, die rijdt zelf ook weleens te hard in Dodewaard. Dus toen er deze week echt gecontroleerd werd, wist ze gelijk dat ze 'de sigaar was'. Boos is ze niet. Integendeel, zo schrijft ze: ze hoopt dat 'alle hardrijders een lesje leren door de actie van deze stoere gozer'. 

Het zet mij aan het denken, en hopelijk ook u. Asociaal gedrag slijt er zomaar in, nietwaar? Die ene keer door rood rijden, die voetganger op het zebrapad die we niet voorlaten, de wijn(tjes) die we voor het rijden drinken. 

We doen er vaak luchtig over, alsof het maar een regel is die je overtreedt. Alsof het net zoiets is als valsspelen bij een potje kaarten. En wee degene die ons daarop durft aan te spreken. Een politieagent durven we wel uit te schelden, uit de hoogte te vertellen dat hij 'boeven moet gaan vangen'. 

Maar dat doen we niet tegen een jongetje dat langs de kant van de weg staat en niet eens durft over te steken omdat wij zo nodig 1 minuut eerder op ons werk willen zijn. Dan zijn we stil. En schamen ons. Want we willen niet dat als hij wel durft over te steken, wij voorbijrazen en hem raken. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland