Volledig scherm
PREMIUM
Eindexamen. © Foto Jan Stads / Pix4Profs

En dan is er tante Thea, die belt of je al geslaagd bent

blogHet examen op de middelbare school. Pijn in je buik, wallen onder je ogen omdat je dacht dat je de gaten in je geheugen het beste kon vullen door om 5 uur 's nachts op te staan. 

Quote

Tring. Je hart lijkt stil te staan. Tante Thea, die zich afvraagt of je al gebeld bent

Margreet Terpstra, De Gelderlander
Rivierenland blogt
Journalisten van de redactie Rivierenland van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
Tiel 28-11-2017 Medewerkers journalisten Margreet Terpstra redactie De Gelderlander iov De Gelderlander Foto Raphael Drent, Tiel. © Foto Raphael Drent

Tientallen paren schoenen die naar binnen schuifelen op weg naar een plekje aan een van de tafels die in rijen het gymlokaal vullen. Doodse stilte, afgezien van het hysterisch gegum van iemand die ontdekt dat hij een formule fout heeft gebruikt, een nagelbijtende klasgenoot, het geslof van de heen en weer lopende surveillant en het onsmakelijke gesmak van de  kandidaat naast je die een voorraad kauwgom, eten en drinken heeft meegenomen alsof dat alles is wat hij krijgt de komende 20 jaar. 
En dan de uitslag. Gelukkig pas 's middags, zodat je de hele ochtend hebt om te ijsberen, koffie te drinken en nog meer te ijsberen. Internet was er in de jaren negentig, toen ik examen deed, nog niet, de televisie zond nog niet 's ochtends uit en een mobiele telefoon had niemand. Er is dus niets om je af te leiden van de klok, die tergend traag doortikt. En dan begint de periode waarin je gebeld kan worden. Tring. Je hart lijkt stil te staan. Tante Thea, die zich afvraagt of je al gebeld bent. Daarna weer stilte.
Als je niet gebeld bent, zenuwachtig naar school gaan omdat je niet zeker weet of de docent je nummer wel had, de telefoon magisch is uitgevallen of dat ze misschien zoveel gezakten hadden dat ze nog niet bij jouw naam zijn aangekomen.
Examens. Goed voor allerlei herinneringen. Ach, meestal komt het wel goed. En je kunt er hoe dan ook jaren later nog sterke verhalen over vertellen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland