Volledig scherm
Bontemorgen. © Google streetview

Ga vooral eens kuierend door Bontemorgen

BlogOoit hebben we geteld hoeveel steden en dorpen de zes gemeenten in Rivierenland tellen. We kwamen tot 51, een ongelooflijk aantal. En dan hebben we ons ook nog eens beperkt tot de dorpen met een officieel blauw plaatsnaambord.

Volledig scherm
© Foto Raphael Drent
Quote

Persoon­lijk heb ik een zwak voor Lakemond, een kleine agrarische nederzet­ting tussen Opheusden en Randwijk

Eric Wijnac ker

Naast onze drie steden (Tiel, Culemborg en natuurlijk ook Buren) zijn er 48 dorpen. En daar zitten piepkleine vlekjes als Pottum, Hien, Wely, Eldik en Zennewijnen bij. En volwaardige kleine pareltjes als Acquoy, Gellicum en Zoelmond.

Maar karakteristiek voor het Rivierenlandse landschap is dat er nog meer kleine buurtschapjes zijn. Vaak een clubje huizen, strak gegroepeerd op kleine dekzandruggetjes die de bewoners ooit vrijwaarden voor overstromingen. Persoonlijk heb ik een zwak voor Lakemond, een kleine agrarische nederzetting tussen Opheusden en Randwijk. Dat komt omdat sommige van mijn voorouders daar in de 19de eeuw leefden.

Maar veel mooier is het buurtschapje Bontemorgen nabij Lienden dat een tiental kilometers westelijker ligt. Vanaf de Rijndijk voert een smal, kaarsrecht weggetje langs enkele tientallen huizen die dicht bij elkaar staan.

Bontemorgen is een openluchtmuseum op zichzelf. Zo heel af en toe wandel ik er wel eens rond. Ietwat argwanend bekeken door de bewoners die normaliter iedereen wel kennen die zich op het weggetje laten zien. Maar toch vriendelijk groeten als ze die nieuwsgierig om zich heen kijkende grijze man zien kuieren.

Als je wil ervaren dat het leven in Rivierenland goed is, dan is kuieren door Bontemorgen een aanrader.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland