Volledig scherm
PREMIUM
© Foto: ANP

Gek op dieren

blogJe zou het niet zeggen als je mij soms hoort, maar ik ben gek op dieren. Mits goed klaargemaakt natuurlijk. Gebakken, gestoofd, langzaam gaar gesudderd tot ze van hun botjes vallen: heerlijk. 

Rivierenland blogt
Journalisten van de redactie Rivierenland van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
Tiel 28-11-2017 Medewerkers journalisten Menno Provoost redactie De Gelderlander iov De Gelderlander Foto Raphael Drent, Tiel. © Foto Raphael Drent
Quote

Als ik geconfron­teerd wordt met de verschrik­kin­gen van de vleesindu­strie, kijk ik even de andere kant op.

Menno Provoost

Zonder gekheid, dat is wel meteen het probleem. Ik hou veel van dieren maar ik ben ook een nietsontziende carnivoor. Verpakt in het sullige keurslijf van de moderne gemaksmens.

Sullig dus en laf, hypocriet: mijn ambivalente houding ten aanzien van dieren is een ernstig gebrek in mijn karakter. Neem het varken. 
Ik zie die roze rakkers het liefst de hele dag knorrend in een modderpoel poedelen en achter elkaar aan rennen met die gek kwispelende staartjes. Als ik geconfronteerd wordt met de verschrikkingen van de vleesindustrie, kijk ik even de andere kant op.

Ik laat het vuile werk over aan de boer en de slager. Vroeger had zo'n varken nog een kans. Toen liep hij in het bos met flinke slagtanden en een stevige sprint in huis voor wie hem daaruit wilde trekken. Ze lopen er nog steeds, maar ik kijk wel uit. Als ik varken wil haal ik hem gewoon in plakjes in een bakje van polystyreen met een folietje erover. Wel zo praktisch.

Je wordt daar soms nog mee geconfronteerd, met die natuurlijke oorsprong van dingen. Dan heb je leuk wat kippen in een rennetje zitten en dan komt er een vos. Zo'n vos is natuurlijk wel een meedogenloze jager, maar ook hij is liever lui dan moe. Ik weet niet of u wel eens heeft geprobeerd een fazant of korhoen in de vrije natuur te vangen, maar dat valt waarachtig niet mee. Dan is zo'n stel opgesloten kippen een peulenschilletje. Nog even, en hij ontdekt de supermarkt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. IJzers onder en sneeuwruimer in de aanslag: buurt zorgt in Ochten zelf voor ijspret

    IJzers onder en sneeuwrui­mer in de aanslag: buurt zorgt in Ochten zelf voor ijspret

    OCHTEN - Net voordat de scholen uitgaan, klinkt vanaf het speelplein aan de Wilgenstraat in Ochten een doordringend gebrom. Terwijl de sneeuwvlokken nog vallen, ploegt een elektrische sneeuwruimer zich door de centimeters hoge sneeuwlaag. Het ijs dat eronder schuilgaat, wordt zichtbaar. Reden voor de toegesnelde kinderen de ijzers onder te binden en, letterlijk met vallen en opstaan, de baan te betreden.

Rivierenland