Volledig scherm
PREMIUM
© William Hoogteyling

Het fruit raakt op

BlogDe honger dreigt in Nederland. Spoed je naar de winkel, laad de kelderkasten en voorraadschuren vol. Het is hamsteren geblazen. Snel. Want voor je het weet vis je achter het net en  rest je de komende tijd een knagend gevoel van leegte en een grote kans op scheurbuik. 

Rivierenland blogt
Journalisten van de redactie Rivierenland van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
Tiel 28-11-2017 Medewerkers journalisten Margreet Terpstra redactie De Gelderlander iov De Gelderlander Foto Raphael Drent, Tiel. © Foto Raphael Drent
Quote

Hij keek naar de appel alsof hij er zojuist een worm uit een rotte plek zag kronkelen

Margreet Terpstra

De appels raken namelijk op, zo klonken vorige week de profetische woorden van de Betuwse fruittelersorganisatie. Van de appels uit onze regio zijn alleen Jonagold en Jonoared nog op voorraad. 
We hadden het al aan zien komen, want de appelprijzen in de supermarkt stegen met een vaart die we alleen kennen van de benzine bij een oliecrisis. Sommige rassen waren al duurder geworden dan het witte goud, en dat wil wat zeggen. Schaarste leidt tot prijsstijgingen, zo luidt een van de economische regels, en dat blijkt ook nu weer.
Er is dus werk aan de winkel wie nu nog dat gezonde Betuwse hardfruit wil scoren en niet de komende tijd aangewezen wil zijn op exotisch fruit dat met een kostbaar vliegtuig de halve wereld over wordt gevlogen.

Nu is er ook wat positiefs te melden. De appelbomen hangen vol, het fruit is druk bezig te rijpen en over een kleine maand kunnen we de nieuwe oogst verwachten.
Dat laatste is niet voor iedereen gelijk goed nieuws. ,,De nieuwe appels komen eraan", juichte een van mijn collega's, zichtbaar in zijn nopjes met het idee van vers vitamine C in zijn fruitschaal. 

Een andere keek naar de appel waar hij net een hap uit had genomen, alsof hij er zojuist een worm uit een rotte plek zag kronkelen. Even was hij stil. Toen barstte hij uit: ,,Dus ik zit het héle jaar al oud fruit te eten?"

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland