Volledig scherm
Voorbeeld van een tiny house. © Visuallity

Het kleine volkje vecht vastberaden voor de vrijheid

blogHet ziet er prachtig uit op de folders over 'tiny houses' die afgelopen week in de Tielse raadszaal uitgestald lagen. Dat maakt de pionier en de vrijbuiter in mij wakker. 

Quote

In de wereld van de kleine huisjes is geen huur of hypotheek, bijbehoren­de dwangar­beid of tollenaars

Menno Provoost, De Gelderlander
Rivierenland blogt
Journalisten van de redactie Rivierenland van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Zo'n klein huisje, maar van alle gemakken voorzien en futuristisch vormgegeven. Met een grote glazen gevel, midden in een uitgestrekt, bloeiend heideveld, in het bos of bij een zomers meer. Met de eigenaar ontspannen lurkend aan een vruchtensapje, af en toe wat werkend op een laptop in de hangmat ervoor. Eigenlijk hoeft dat niet eens, hij doet het puur uit zelfontplooiing. Je ziet het aan de tevreden lach op zijn gezicht. Met zo'n tiny house is het altijd vakantie.
Het doet denken aan reclames van grote pensioenverzekeraars. Zo'n gevoel van vrijheid en ontspanning: dat wil ik ook wel, en wel nu. Waarom wachten tot je oud en versleten bent? Lang genoeg was ik de slaaf van ons moderne kapitalisme. Zelfvoorzienend wil ik zijn en vooral vrij. Ik heb me dus, net als tientallen streekgenoten, onmiddellijk aangemeld voor het project. Weg met de drie b's: de baas, de bank en de belastingdienst. In de wereld van de kleine huisjes is geen huur of hypotheek, bijbehorende dwangarbeid of tollenaars. Het volkje van de huisjes deed afstand van het jachtige leven van alledag en leeft in vrede en geluk.
Dat gaat niet vanzelf uiteraard. Een dergelijke vorm van verregaande vrijheid wordt doorgaans zwaar bevochten. Zo ook in Tiel, waar wrokkige overige bewoners niet zomaar een landje afstaan. Maar wij zijn vastberaden. Lang leve de V van verzet, van victorie, van vriendschap en vrede en voortaan voor altijd vrij.

Volledig scherm
Menno Provoost. © Foto Raphael Drent
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland