Volledig scherm
PREMIUM
Station Asch. © DG/Arnold WInkel

Mountainbiken vanaf het station Asch

blogWelke plaats hoort er in dit rijtje niet thuis? Opheusden, Kesteren, Tiel, Geldermalsen, Asch, Beesd en Culemborg. De kenners van het spoornet roepen natuurlijk meteen Asch. 

Rivierenland blogt
Journalisten van de redactie Rivierenland van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
Arnold Winkel © Rafael Drent
Quote

Terwijl ik naar boven ploeterde op een van de onneembare hellingen, moest ik bijna weemoedig denken aan het vlakke Betuwse Asch

Arnold Winkel, De Gelderlander

Dat ligt niet aan een spoorlijn, laat staan dat het een station heeft. En toch heb ik laatst een tochtje met de mountainbike gemaakt dat begon bij station Asch.

Om het nog onwerkelijker te maken lagen er in het parcours een paar stevige hellingen. Ik beken direct dat ik ze niet allemaal fietsend heb genomen. Maar wie aan Asch denkt, denkt toch niet aan onneembare hellingen. In het dorp zelf al helemaal niet en als je toch een klimmetje in de buurt moet noemen, is het de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Die kan ik overigens moeiteloos met de fiets nemen. 

Ik zal het maar bekennen. Het station Asch ligt om precies te zijn 134 kilometer van ‘ons’ Asch, in de Belgische Kempen. De plaats waar het station zich bevindt, heet tegenwoordig overigens As. Het was ruim een eeuw geleden de eerste plek in het gebied waar steenkool werd gewonnen. Dat werd vanaf het station, dat nu geen dienst meer doet, verder het land in vervoerd.

Als stille getuige van de mijnbouw staat er een gereconstrueerde mijntoren naast het station. Opvallend genoeg is het mijnbouwgebied ook het enige nationale park van België. En daar kan de liefhebber zich flink uitleven op de mountainbike.

Het was mooi, maar terwijl ik naar boven ploeterde op een van de onneembare hellingen, moest ik bijna weemoedig denken aan het vlakke Betuwse Asch. Als ik weer eens door Asch ga fietsen, is het door het enige en echte Asch. Ik verheug me er nu al op.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland