Volledig scherm
PREMIUM
© Foto Jan Bouwhuis

Nooit meer thuiskomen bij de 'toren van Oswald'

BLOGIk ben niet in ieder opzicht immer positief over Tiel, maar toch, als ik na een vakantie terugrijd voelt het eerste aanzicht op mijn woonplaats toch altijd als thuiskomen. 

Rivierenland blogt
Journalisten van de redactie Rivierenland van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
© Foto Raphael Drent
Quote

Het gevoel van thuiskomen zal op korte termijn waarschijn­lijk nooit meer helemaal hetzelfde zijn; de toren gaat plat.

Rinke den Os

Jaren voor Van der Valk een toren besloot te bouwen was één gebouw daarbij beeldbepalend: de toren van Oswald. Nee, u bent nu niet in een sprookje beland, die toren is niet fictief, alleen de naam is in het echt ietsje anders. Ik heb het over de hoge, grijswitte schoorsteen van glasfabriek De Maas. Bij ons thuis, of eigenlijk op de achterbank van de Ford Taunus die mijn vader in de jaren 80 reed, heette die de toren van Oswald. Als ik het me goed herinner was Oswald namelijk net als mijn vader veroordeeld tot het behalen van diploma's in de avonduren en reden ze samen naar school. Hij werkte bij De Maas. 

Het gevoel van thuiskomen zal op korte termijn waarschijnlijk nooit meer helemaal hetzelfde zijn; de toren gaat plat. Om sentimenteel van te worden. Maar dat doe ik niet. Eerlijk gezegd doet het me niets. Ik verbaas me steeds vaker over het sentiment dat mensen op Facebook laten vloeien wanneer er in Tiel iets verandert, verdwijnt of juist vernieuwt. 

,,Kan dat zomaar, die toren weghalen? Schande!’’ Ja, dat kan zomaar. En terecht. Niet voor niets reageerde een lezer van de week cynisch op het nieuws dat er appartementen komen in het oude postkantoor. ,,Zal wel weer iemand uit Passewaaij bezwaar tegen aantekenen’’, luidde de respons, doelend op emotionele reacties nadat mogelijke projecten met skaeve huse en tiny houses in Tiel-West werden aangekondigd. 

Ik hoop toch vooral dat Tiel niet blijft stilstaan enkel door sentiment. Het gevoel van thuiskomen groeit vast ook weer bij het zien van de toekan.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland