Volledig scherm
© shutterstock

Ontmoet elkaar eens op een snertmiddag

BlogKent u de reclame van Mentos? Via hun oortje krijgen mensen de opdracht om contact te leggen met de man naast hen in het bushokje, de vrouw op het terras of iemand in het park. Aan het begin de commercial zitten mensen zwijgend naast elkaar, aan het eind wordt er gelachen, geknuffeld, gepraat. Boodschap: eten brengt samen. 

En dat is natuurlijk ook zo. Na het weer is eten vermoedelijk het meest besproken onderwerp in ons land. Als je niet weet waar je het over moet hebben kun je altijd nog vragen wat de ander gaat eten die avond, en recepten uitwisselen. Desnoods zet je een stevige boom op of E-nummers nu echt groei-achterstanden, ADHD en gele uitslag veroorzaken en wat gojibessen en tarwegras doen met je vrije radicale antioxydanten.

Quote

Er is weinig wat eenzaam­heid zo schrijnend naar voren brengt als eten in je eentje

Eten geeft niet alleen een gespreksonderwerp, het geeft ook een excuus als je even geen onderwerp hebt. Als je naast iemand zit en je weet niets te zeggen, dan is dat ongemakkelijk. Behalve als er een bord eten voor je neus staat. Want praten met je mond vol is onbeleefd, nietwaar? Dus kun je zwijgend kauwend naast elkaar zitten zonder je schuldig te voelen.

 Eten brengt samen. Maar wat nu als je alleen bent? Er is weinig wat eenzaamheid zo schrijnend naar voren brengt als eten in je eentje. In Nederland zijn we er vaak niet zo sterk in om anderen te eten te vragen. We vinden spannend, anderen in onze privésfeer. Dan is buitenshuis eten een optie. In Culemborg is daarvoor binnenkort de nationale snertdag. Niet in je eentje je prak naar binnen werken, maar samen aan de erwtensoep.
 Heerlijk, wat een snertevenement.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland