Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Politieke belangstelling van inwoners is uitsluitend opportunistisch

BLOGDe Tielse gemeentepolitiek mag zich verheugen in een warme belangstelling van de inwoners, zo viel het recent een inspreker van buiten de gemeente op.

Volledig scherm
© Foto Raphael Drent
Quote

Als de gemeente iets ongewenst in de figuurlij­ke achtertuin gepland heeft, laait de politieke belangstel­ling vurig op

Menno Provoost

 Inderdaad was de tribune bij deze commissievergadering buitengewoon goed gevuld. Niet dat de Tielenaar meer dan gemiddeld geïnteresseerd is in het reilen en zeilen van de gemeenschap. Het is uitsluitend eigenbelang dat inwoners, bij hoge uitzondering, naar de politieke arena drijft. 

Als de gemeente iets ongewenst in de figuurlijke achtertuin gepland heeft, laait de politieke belangstelling vurig op. Plots zijn mensen vol van democratie die met voeten getreden zou worden. Er kan immers onmogelijk iets democratisch besloten zijn waar 'wij' het niet mee eens zijn. Zo heeft in Kapel-Avezaath zich nog nooit iemand druk gemaakt over duurzame energie. Maar zodra je vanuit je slaapkamerraam dreigt te moeten gaan uitkijken op een immens zonnepark, wordt dat logischerwijs anders. 

Opportunisme

In veel gevallen ben ik helemaal niet tegen zulke opportunistische politieke belangstelling. Zo'n ingrijpende verandering als grote zonneparken in het buitengebied, rechtvaardigt in mijn ogen een brede maatschappelijke discussie. Met de reactie van omwonenden op het project Anders Wonen, heb ik meer moeite.

Stigma

Tiel speelt met vuur, menen zij, door een paar mensen met psychische problemen op een geïsoleerd stukje land bij Passewaaij te laten wonen. Duizenden Tielenaren zouden groot gevaar lopen, zo wordt er in redeloze angst stemming gemaakt. De toekomstige bewoners krijgen een stigma opgeplakt, zonder dat daar enige feitelijke informatie aan ten grondslag ligt. Dat laatste mag je dan ook de gemeente wel weer aanrekenen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland