Volledig scherm
PREMIUM
Biddag voor gewas en arbeid in Opheusden. © Raphael Drent

Schaamte-pepermuntjes

blogAfgelopen woensdag was het biddag voor het gewas en arbeid. Zeker in het rivierengebied wordt dat ‘groots gevierd’. In sommige kerkgemeenschappen zijn er die dag twee kerkdiensten: in de ochtend en in de middag. 

Rivierenland blogt
Journalisten van de redactie Rivierenland van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
© Foto Raphael Drent

Het deed me denken aan mijn eigen kerkgang. Ik ga nog regelmatig naar de kerk, maar vaak maar één keer per zondag. Vroeger was dat anders, gingen we ook twee keer. En dat was als kind wel eens lastig. 

We zaten altijd op de tweede rij, zeven grote en kleine Hellertjes. Mijn kinderen mogen tegenwoordig wat kleuren in de dienst, dat was toen nog not done. Dus moest ik anderhalf uur stilzitten. Ik maakte vormen met mijn handen, telde bakstenen op de muur terwijl de minuten voorbij kropen. 

 Eén dienst redde ik het niet tot de preek. Al voor de dominee maar begonnen was, was ik blijkbaar zo vervelend dat mijn vader me naar huis stuurde. Ik voelde me schuldig, weet ik nog. En ik schaamde me toen ik al de nieuwsgierige blikken van de kerkgangers zag toen ik afdroop. 

En dat werd nog erger. Op weg naar huis, een klein boerderijtje buiten het dorp, moest ik even wachten. De boer liet zijn koeien naar de andere kant van de weg lopen. Grote dikbillen passeerden de weg. Als ik haast had, schoof ik er nog wel eens tussendoor. Nu niet. Ik had toch tijd zat. Zelfs de laatste slome koe liet ik passeren. 

De boer kon het wel waarderen. Gaf me een compliment voor mijn geduld. En hij reikte me een hele rol pepermunt aan. Veel meer dan ik ooit in een kerkdienst zou krijgen. Ik nam het aan, natuurlijk. Bedankte hem. Maar ik schaamde me ook. Het voelde als een beloning voor mijn eerdere ongeduld. En dat kon natuurlijk nooit de bedoeling zijn. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland