Volledig scherm
PREMIUM
stockadr baby, kinderarts, consultatiebureau © Thinkstock

Soms voelt het net als een uur nablijven

Hij begon al direct te huilen toen hij haar zag. En zo gek was dat niet, want de vorige keer dat hij haar zag, had hij het moment erna twee enorme spuiten in zijn beentjes. 

Rivierenland blogt
Journalisten van de redactie Rivierenland van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
© Foto Raphael Drent
Quote

Je kunt meten en wegen, maar verreweg de meeste dingen lossen zich vanzelf op

Margreet Terpstra

Maar dit keer had de arts op het consultatiebureau andere prioriteiten. Streng keek ze de moeder aan. Hoezo werd het jongetje niet tweemaal daags op zijn buik in de box gelegd, zodat hij kon oefenen zijn hoofd op te tillen? Zij wilde toch zeker ook geen zoon die op zijn zestiende met een wiebelend hoofd door het leven ging door slappe nekspieren? En dan het gewicht... wel erg laag, vergeleken met de andere kinderen die hier kwamen.

Het consultatiebureau: vaak een bron van welkome adviezen, soms van onverwachte kritiek en af en toe van raadgevingen die bij ouders in de jaren erna weer heel anders bleken te zijn. Hoe goed bedoeld ook, soms voelde het consultatiebureau vooral aan als een uur nablijven met kans op strafregels. Zeker als je gezegend bent met drie gezonde kinderen. Want laten we wel zijn: je kunt meten en wegen, maar verreweg de meeste dingen lossen zich vanzelf op en dan heeft zorgen maken niet zo heel veel zin. 

Dat GGD Gelderland Zuid nu heeft besloten ouders minder vaak op te roepen en de vrijkomende tijd te gebruiken voor kinderen met wie het minder goed gaat, is daarom wat mij betreft een prima idee. De een wat meer rust, de ander de extra broodnodige hulp.

Voor mij is het consultatiebureau allang verleden tijd. Met die nekspieren, daar is het helemaal goed mee gekomen. En meten en wegen doen we thuis alleen nog maar voor de lol. Kunnen ze me de ogen uitsteken omdat ze me voorbij zijn gegroeid.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland