Volledig scherm
PREMIUM
© Raphael Drent

Vadertje staat moet streng maar rechtvaardig zijn

BLOGAfgelopen week zag ik mensen die mogelijk huis en haard kwijtraken aan een dijkversterking in alle rust en redelijkheid met de plannenmakers overleggen. Bevragen om informatie, tips en suggesties meegeven. Op dezelfde avond trof ik een meute omwonenden van een doodgewoon woningbouwplan die er eigenlijk vooral op uit was om geen steen op de andere te laten staan.

Rivierenland blogt
Journalisten van de redactie Rivierenland van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
© Foto Raphael Drent
Quote

Een rampzalig idee om burgers uit te nodigen over belangrij­ke zaken mee te praten.

Menno Provoost

Dit is het tijdperk van de 'burgerparticipatie'. Een rampzalig idee om burgers uit te nodigen over belangrijke zaken mee te praten. De meeste burgers hebben hier namelijk geen snars verstand van. Veel burgers hebben überhaupt geen snars verstand.  En als je er al in slaagt om een panel van verstandige burgers ergens over mee te laten praten, worden ze het nooit eens. Het verzandt in een bonte schakering van tegenstellingen, wensen en leuterpraat waar alleen de communicatiebureau's beter van worden. Desalniettemin is een actieve deelname van inwoners aan het vormgeven van de stad, het dorp, het landschap en de samenleving om hen heen natuurlijk van harte toe te juichen. 

Als je dus iets wilt doen aan de zo modieuze participatie dan moet je dat heel zorgvuldig inkaderen. Geef precies aan waar het om gaat en waar de ruimte ligt om invloed uit te oefenen. En nog veel belangrijker: neem goede mensen in dienst die van tevoren de belangen wegen, om ze een plek te geven in de plannen. Een beetje zoals een ouderwetse opvoeding: streng maar rechtvaardig.

Waarom zijn die omwonenden zo bang, zo boos, zo argwanend, zo bloedfanatiek in het opkomen voor hun eigen belang? Dat kan maar één oorzaak hebben: ze hebben er geen vertrouwen in dat dat belang gediend wordt. En daar zullen ze best goede redenen voor hebben. Ze hebben zeg maar een slechte jeugd gehad.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland