Volledig scherm
PREMIUM
Wake voor de familie Andropov uit Culemborg. © Boas Photo

Vergeet de mensen zonder gezicht niet

BLOGVerdriet om een lege stoel in de kleuterkring, lawaai in de straten, zelfs tranen in de raadzaal. Het gedwongen vertrek van de familie Andropov van Culemborg naar Oekraïne heeft de stad flink opgeschud. 

Rivierenland blogt
Journalisten van de redactie Rivierenland van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
© Foto Raphael Drent
Quote

Voor elke asielzoe­ker waarvoor actie wordt gevoerd, zijn er vele andere die in stilte ons land verlaten en voor wie we het kennelijk niet de moeite waard vonden om herrie te maken.

Margreet Terpstra

En dat is ook wel begrijpelijk. Drie kinderen kijken je vrolijk aan vanaf hun pasfoto. 14, 10 en 5 jaar, geboren in Nederland. Je voelt als het ware de angst die je zelf zou ervaren als je weg zou moeten uit je omgeving en in een stad zou moeten leven waar je de taal niet spreekt en de mensen niet kent.

En toch wringt het ergens, zo'n actie voor één gezin. Jaarlijks krijgen duizenden vluchtelingen te horen dat ze niet mogen blijven. Niet altijd hebben ze eerst jaren illegaal in Nederland gewoond, niet allemaal hebben ze kinderen die in Nederland geworteld zijn. Maar het zijn net zo goed mensen die hoop hebben op een beter leven en die zich willen inzetten voor hun nieuwe thuisland.

Voor elke asielzoeker waarvoor actie wordt gevoerd, zijn er vele andere die in stilte ons land verlaten en voor wie we het kennelijk niet de moeite waard vonden om herrie te maken. Spraken zij ons niet aan? Hadden zij niet de juiste mensen in hun netwerk die in staat waren protest te organiseren?  

Laatst sprak een kennis tegen mij zijn verbazing uit dat we zo bezig zijn met twaalf kinderen in een grot in Thailand. Terwijl elders op de wereld duizenden kinderen verhongeren, lijden in de seksindustrie of verdrinken tijdens hun tocht naar de vrijheid. Blijkbaar zijn we eerder tot actie te verleiden als we namen kennen en gezichten zien.

Het is niet verkeerd mee te leven met mensen die we kennen. Maar vergeet al die anderen zonder gezicht niet.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland