Volledig scherm
PREMIUM
De wagen Oogstfee van Ingen in 2012. F © Foto Jan Bouwhuis

Waar zijn de prinsessen van het Fruitcorso in Tiel gebleven?

BLOGHet was even schrikken. Tussen de mensenmassa die nog altijd op de been komt voor het Tielse Fruitcorso, was ze ineens verdwenen. Ik zag me al bij haar moeder aankomen met de mededeling dat ze was overreden door een paar ton sierfruit. Met een roofvogelblik tuurde ik de omgeving af. Na de gespannen ogenblikken waar versbakken ouders vermoedelijk snel aan wennen, vond ik haar.

Rivierenland blogt
Journalisten van de redactie Rivierenland van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
© Foto Raphael Drent
Quote

Er zijn weinig mensen die meer van mij gedaan krijgen dan meisjes van vijf.

Menno Provoost

Ze stond met haar hoofdje in haar nek, grote ogen en open mond naar de kleurige tros ballonnen van de verkoopster te kijken. Er zijn weinig mensen die meer van mij gedaan krijgen dan meisjes van vijf. Haar ogen werden nog groter toen ik naast haar knielde en vroeg of ze ook wel zo'n mooie ballon zou willen hebben. Ze knikte geestdriftig met een mengeling van een zich aankondigende uitbarsting van euforie en ongeloof dat zoiets prachtigs haar werkelijk ten deel zou vallen.

Het enthousiasme daverde door haar hele lichaampje toen ik haar vroeg of ze al wist welke ze wilde hebben. 'Elsa', moest het worden. 'Dat is een prinses', zei ze met een blik van opperste verrukking. 

Hij kostte een tientje de grote prinsessenballon waar ze de rest van de dag kraaiend van geluk mee door de Tielse straten huppelde. Een geweldige  investering. Ze kon hem net onder haar armpje klemmen als ze zat. 

Het schijnt niet meer te mogen, zo gender stereotype bevestigend enzo. Het Fruitcorso was wat dat betreft de tijd ver vooruit.  De oogstfee en hofdames die als de prinsessen in het sprookje van het corso in een koets door de straten gereden werden, zijn al lang geleden afgezet. Een groot gemis, als je het mij vraagt. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland