Volledig scherm
PREMIUM
Zangfietspad

Zing uit volle borst, waar je maar wil

blogTiel heeft een plek waar je mag zingen. Zomaar, buiten. Waar iedereen je kan horen. Geen grap, kijk zelf maar op het fietspad vlak bij de Waal. Er is een bord opgehangen dat ons vertelt dat we er officieel mogen zingen. Of meezingen, dat mag ook. Vooruit.

Rivierenland blogt
Journalisten van de redactie Rivierenland van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
© Foto Raphael Drent
Quote

Dat we daar wél mogen zingen, bevestigt het beeld dat het ergens anders niet mag, of op zijn minst niet gepast is

Mooi is dat eigenlijk. Want wie heeft er niet eens lekker gejodeld op de fiets, om als een leeglopend luchtbed de laatste tonen uit te ademen als er een passant naderde? Dus fijn dat we hier voluit kunnen blèren zonder gêne. Maar toch.

Gek is dat eigenlijk. Want dat we daar wél mogen zingen, bevestigt het beeld dat het ergens anders niet mag, of op zijn minst niet gepast is. Je zou toch overal uit volle borst moeten kunnen galmen? Het is een beetje zoals het beeldmerk ‘voeden kan hier’, waarmee openbare gelegenheden als restaurants en musea aangeven dat je er welkom bent als zogende moeder. Positief bedoeld, ongetwijfeld, maar het geeft ook aan dat we als maatschappij blijkbaar nog niet zo ver zijn dat dat overal kan. 

Stel je de borden eens voor. ‘Hier mogen homo's hand in hand lopen.’ ‘Op dit punt mag u uw vrouw een zoen geven.’ ‘Dit pad is geschikt voor een huppeltje. Of twee.’ ‘De volgende 20 meter mag u gekke bekken trekken.’ ‘Op deze weg is het toegestaan een frietje te eten.’ Mooi? Of gek? 

Ik stel voor dat we het zingbord als een stap zien in de goede richting, en er gelijk een paar extra zetten. Laten we ons eens niet zoveel van elkaar aantrekken. Te beginnen met zingen. Dus: zing uit volle borst. Niet alleen op het ene fietspad in Tiel met een bord, maar overal. Ieder op zijn eigen wijs. Wat een prachtig koor zal dat worden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland