Volledig scherm
© Hein de Kort

Welke school na groep 8? De Gelderlander brengt de schoolkeuzegids

Voorwoord180.000 leerlingen zetten de grote stap naar het voortgezet onderwijs. Vandaag bij de krant en op deze website brengen we de bijlage ‘Schoolkeuze’. Peter Jansen, hoofdredacteur van De Gelderlander, vertelt over deze special.

Volledig scherm
Peter Jansen © De Gelderlander

Eindelijk, de finish komt in zicht. Je bent bijna klaar met de basisschool. Maar wat moet je nu? We praten met Simon. Die had het niet makkelijk op zijn eerste basisschool en stapte over naar het Speciaal Onderwijs. Na de zomer was hij toe aan het regulier onderwijs en begon hij op de Jorismavo. In deze bijlage vertelt hij hoe de eerste maanden zijn verlopen. En waarom hij juist voor deze middelbare school heeft gekozen.

Is voor Simon de keuze in zijn woonplaats, Nijmegen, enorm, zelfs in het meest afgelegen dorp valt er nog wel wat te kiezen. Al kan een keuze natuurlijk betekenen dat je aanzienlijk langer moet reizen. Die reistijd speelt voor veel kinderen en hun ouders een rol bij de keuze voor een middelbare school.

Ouders zullen ook letten op de reputatie van de school en wellicht op het slagingspercentage. Wat betreft dat laatste: die percentages zeggen niet zo veel omdat die beïnvloedbaar zijn, bijvoorbeeld door leerlingen eerder te laten zitten. Bovendien: resultaten behaald in het verleden vormen geen garantie voor goede resultaten van de toekomstige eindexamenleerlingen.

Het is eveneens belangrijk dat een kind zich thuis voelt op school. Dat draagt eraan bij dat een leerling met wat meer plezier de lessen volgt en belangstelling toont voor de aangeboden leerstof. En dat is belangrijk: uit internationaal onderzoek blijkt dat de motivatie van de Nederlandse leerlingen in het voortgezet onderwijs ronduit slecht is. Leerlingen leren te vaak voor een goed cijfer en te weinig omdat ze het vak interessant vinden en kennis willen vergaren. Dat verander je niet zomaar, maar als ze zelf - en de ouders mogen best een beetje meekijken - een gemotiveerde keuze voor een middelbare school maken, helpt dat vast.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.