Sintintocht Zaanstad was ‘een kinderfeest, zoals het hoort’

VIDEOIn Zaanstad is de landelijke intocht van Sinterklaas relatief rustig verlopen. Er waren ‘een paar kleine aanhoudingen', meldde burgemeester Jan Hamming. Mede dankzij een grote politiemacht en strenge veiligheidsmaatregelen bleef het verder bij wat gesar. De kinderen hadden daar geen last van en genoten in het zonnetje van de Goedheiligman en zijn pieten.

De intocht van Sinterklaas in Zaanstad was ‘een kinderfeest, zoals het hoort’, zei burgemeester Jan Hamming zojuist. ,,We hebben alles minutieus voorbereid en het is gemoedelijk verlopen, zoals verwacht”

Er waren volgens de burgemeester, die zelf Sinterklaas ontving, zo’n 30.000 mensen op de intocht afgekomen. , De mensen stond vijf rijen dik, het waren prachtige plaatjes.” Er zijn wel enkele arrestaties verricht. Hamming kon nog niet zeggen hoeveel mensen precies zijn gearresteerd en waarom. ,,Maar het gaat om een aantal arrestaties dat hoort bij een evenement van deze omvang, er zijn geen grote incidenten geweest.”

De aankomst aan de Zaanse Schans
Volledig scherm
De aankomst aan de Zaanse Schans © ANP

Demonstraties

Er waren vier demonstraties, twee van voorstanders van Zwarte Piet en twee van tegenstanders. Bij één demonstratie was de sfeer enigszins gespannen.  Inclusief Sinterklaasfeest Zaanstad stond langs de route in Zaandijk, op een met hekken afgescheiden grasveldje, en scandeerde leuzen tegen Zwarte Piet. 

Dat trok de nodige belangstelling, ook van voorstanders van Zwarte Piet, voornamelijk tieners. Er was wat gesar en gejen en er werd met pepernoten gegooid. Toen de stoet passeerde was het een kakafonie aan geluid, met joelende kinderen, scanderende actievoerders en een toeterende fanfare.

Een woordvoerder van de actiegroep zei dat de reacties 'wisselend’ waren. Niet iedereen was blij met het feit dat ze pontificaal langs de route hun mening uitten, in het bijzijn van kinderen. ,,Ik denk niet dat kinderen last hebben van ons. Van een demonstratie krijgen ze echt geen trauma.”

De meeste ouders kozen er overigens voor om een eindje verderop te gaan staan. ,,Ik wil niet dat mijn kinderen dit meekrijgen", zei moeder Lesley, die met haar dochter langs de route stond, voor het huis van opa en oma.

Er was volop politie aanwezig, zichtbaar en onzichtbaar.  Die begeleidde de anti-piet demonstranten weer naar hun bus. Tegenstanders kregen geen kans om die aftocht te ontregelen. Voordat de demonstranten vertrokken, gingen sommigen nog even in gesprek met omstanders.

Demonstranten in gesprek met omstanders.
Volledig scherm
Demonstranten in gesprek met omstanders. © ADR

NVU

Aan de andere kant van De Zaan demonstreerden de pro-Pieten: de Nederlandse Volksunie (in een speciaal demonstratievak langs de intocht-route) en een lokaal comité (op een rotonde iets verder op). De extreem-rechtse NVU demonstreerde twee jaar geleden ook al bij de intocht in Maassluis. Toen waren er nog enkele tientallen aanhangers, deze keer waren er 10 man, 3 vlaggen en één donkerzwart geschminkte Piet. 

,,Ze verkloten ons feest. Ga lekker terug naar je eigen biotoop, voordat ons land klaar is voor de sloop”, speechte een van de NVU’ers door een megafoon, in aanloop naar het kinderfeest. Met ‘ze’ doelde hij daamee op de anti-pietdemonstranten aan de overkant.

De NVU-Piet deelde pepernoten en stickers (met de tekst: ‘Wij houden van Zwarte Piet’ en ‘Stop de Haters’) uit. Dat de groepering al jaren op de radar staat van inlichtingendienst AIVD en door hen wordt omschreven als ‘ultranationalistisch’, ontging de meeste mensen. ,,Wie dit zijn? Pro-pieten, neem ik aan. De NVU? Zegt me niets”, zei een man.

NVU-voorman Constant Kusters was ook aanwezig. Waarom hij langs de route wil demonstreren? ,,Niemand heeft hier last van ons, we hebben wel last van de mensen die het verdwijnen van Zwarte Piet doordrammen”, zei hij tegen tv-camera’s. Even later: ,,Daar komt hij, jongens. Vlaggen recht!” Op het moment dat Sinterklaas en zijn optocht voorbij kwamen, scandeerden de demonstranten geen leuzen.