Volledig scherm
Dankzij de winst van Duncan Laurence op het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv mag Nederland in 2020 het evenement organiseren. Arnhem is één van de vijf steden die in de running zijn. © ANP Kippa

Als Arnhem het songfestival krijgt, gaat de hele stad dat merken

ARNHEM - Of je er nu van houdt of niet: als Arnhem volgend jaar het Eurovisie Songfestival krijgt toegewezen, dan zal dat een evenement worden waaraan je als Arnhemmer niet zal ontkomen. Dikke kans dat je op het terras van Arnhems Meisje de Zwitserse deelnemer een latte ziet drinken. Of dat je de zanger van Azerbeidzjan een haring ziet proberen bij Gamba. Als je ze herkent. 

Nu de publieke omroep zich buigt over de bidboeken van Arnhem en de vier andere kandidaten - Utrecht, Den Bosch, Maastricht en Rotterdam - is het tijd om even stil te staan bij die ene belangrijke vraag die de steden daarin ook moesten beantwoorden: wat organiseren jullie aan activiteiten om het Songfestival heen?

Arnhem staat in de startblokken om midden in het centrum een Eurovision Village te creëren, als kloppend hart voor de bezoeker van het Eurovisie Songfestival. Dat songfestivaldorp wordt gevormd met gebruikmaking van locaties als de Eusebiuskerk, Focus Filmtheater, Brasserie Dudok en het stadhuis en van een of meer tenten aan de Jansbeek en op het Stadhuisplein.

Concerten met Eurovisiesongs

In de tien dagen van het Songfestival moet het daar bruisen van voor publiek toegankelijke activiteiten, zoals meet-and-greets met artiesten, optredens van lokale en regionale talenten, modeshows, toeristeninformatie- en festivalstands, sponsormeetings en singalong-concerten.

Met concertzaal Musis wil Arnhem gaan praten over concerten met Eurovisiesongs, al dan niet bijgestaan door Het Gelders Orkest. Onder het motto ‘Heel Arnhem zingt’ wil cultureel centrum Rozet onder meer rooftop-concerten, meezingconcerten, een juniorsongfestival met scholen, karaoke-flashmobs en een stadssongfestival voor Arnhemmers organiseren.

Eusebiuskerk voor de bobo's en de fans in Luxor Live

Nog meer ideeën? Een modeshow door modeopleiding ArtEZ van iconische Songfestival-kleding met een modern tintje. Pubquizzen met het doel de grootste Gelderse Songfestivalkenner te vinden. Een led-scherm van veertig meter aan de John Frostbrug met beelden van de winnaars van afgelopen edities.

De Eusebiuskerk moet ook de plek worden voor de traditionele EuroClub, waar deelnemers, delegatieleden, gasten en pers - mits geaccrediteerd - stoom af kunnen blazen na gedane zaken, met feestjes, dj’s en optredens van oud-deelnemers. Organisator Johan Mak van Eurovision in Concert in AFAS Live wordt bij de programmering betrokken. Luxor Live wordt mogelijk de plek waar de fans met elkaar kunnen chillen.

Rode loper op de Markt

Op de zondag voor de festivalweek gaat op de Markt de rode loper uit voor alle delegaties van het Eurovisie Songfestival. Zij kunnen zich daar presenteren aan de media en aan het publiek en worden nadien op het Huis der Provincie ontvangen door de Gelderse commissaris van de koning John Berends en de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch.

Marcouch zal zijn collega Ron Huldai uit Tel Aviv in het Duivelshuis mogelijk op 28 januari volgend jaar al ontvangen voor de ceremoniële overdracht van het gastheerschap voor het Songfestival. De loting voor de halve finales wordt in de Burgerzaal van het stadhuis gedaan. Op 9 maart ontvangt Marcouch de leiders van de verschillende delegaties met een diner in GelreDome en een ontmoeting in de Eusebiuskerk. Dat wil zeggen: als het allemaal doorgaat. 

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.