Beiaardier van Huissen speelt als eerste de songfestivalhit van Duncan Laurence

videoARNHEM/HUISSEN - Enthousiast neuriet Arnhems wethouder Jan van Dellen aan de voet van katholieke kerk in Huissen het winnende songfestivalnummer Arcade van Duncan Laurence mee. Marcel Siebers is de eerste beiaardier in de regio Arnhem die de pogingen van Arnhem om de organisatie van het Eurovisie Songfestival volgend jaar naar Gelderland te halen in muzikale zin ondersteunt.

,,Ik vind het een mooi initiatief van Arnhem om het Songfestival hierheen te halen. Daar draag ik graag een steentje aan bij. Bovendien is dit een aantrekkelijke manier om aandacht te schenken aan een traditioneel Hollands instrument”, aldus Siebers.

Steun is geweldig

De beiaardier speelt op deze zonovergoten vrijdagmiddag de Songfestivaltune gevolgd door Arcade op het carillon in in de Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming Kerk in het centrum van Huissen. ,,Het is toch geweldig dat alle achttien gemeenten in de regio ons steunen. En dat zelfs de beiaardiers ons de helpende hand reiken. Daaruit blijkt wel hoe breed het Songfestival leeft. Het moet gewoon naar Arnhem komen”, aldus Van Dellen.

Zaterdag is het de beurt aan Arnhem zelf. Stadsbeiaardier Bob van der Linde bespeelt rond 10.45 uur het carillon in de toren van de Eusebiuskerk. Nijmegen volgt maandag. Beiaardier Malgosia Fiebig laat dan ‘s ochtends om 11.00 uur de Songfestivaltune gevolgd door Arcade horen vanuit de Stevenstoren in het centrum van de stad.

Quote

Geweldig dat alle achttien gemeenten in de regio ons steunen. En dat zelfs de beiaar­diers ons de helpende hand reiken.

Jan van Dellen, Wethouder

Kans steeds groter

Op deze manier krijgt laat de regio letterlijk van zich horen de kandidaatstelling van Arnhem te ondersteunen, zo liet de gemeente Arnhem eerder deze week weten.

De kans dat Arnhem het Songfestival in 2020 binnenhaalt, lijkt sinds donderdag steeds groter te worden. Zo werd bekend dat Arnhem serieuze hulp van de provincie Gelderland krijgt in de poging het spektakel naar de regio te halen en daar geld voor uit trekt. De provincie ziet het evenement als een ‘icoon van regionale samenwerking’ en verwacht een flinke economische impuls.

Bidboek

Een meerderheid in de gemeenteraad van Arnhem schaart zich achter de kandidatuur van Arnhem voor de organisatie van het Eurovisie Songfestival volgend jaar. Dat bleek woensdagmiddag tijdens de raadsvergadering op het Arnhemse stadhuis.

Wethouder Jan van Dellen kan nu uiterlijk op 10 juli een bidboek in te leveren bij de publieke omroep. Op basis daarvan hoopt de stad uit de vijf overgebleven kandidaat-steden te worden uitverkoren. ‘Celebrate freedom’ is het etiket dat de stad op zijn verhaal plakt, met verwijzing naar de vrijheid die de stad 75 jaar na de Slag om Arnhem geniet.

Behalve Arnhem stellen Rotterdam, Utrecht, Maastricht en Den Bosch zich vooralsnog kandidaat voor het internationale zangspektakel. Amsterdam is deze week afgevallen. De hoofdstad ziet geen kans een geschikte locatie aan te bieden. Arnhem wil het Songfestival organiseren in het GelreDome. 

Volledig scherm
Duncan Laurence © ANP
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe