Volledig scherm
Een tafel met gebakjes met het Eurovisie Songfestival logo van volgend jaar. Rotterdam, Utrecht, Den Bosch, Arnhem en Maastricht/Limburg hebben hun plannen bij de NPO ingediend om het Eurovisie Songfestival 2020 te organiseren. © ANP Kippa

Songfestival in Arnhem: toontje hoger of toontje lager?

ANALYSEARNHEM - Arnhem is geknipt voor het Eurovisie Songfestival. Maar tegen welke prijs?  

Arnhem heeft zich deze week in Hilversum met verve gekandideerd als gaststad voor het Eurovisie Songfestival, volgend jaar. De vraag is wel hoe hoog de rekening uitvalt voor de internationale aandacht die de stad van de brug te ver gaat krijgen als het er echt van komt.

Die vraag zweeft als lichte bewolking aan het Eurovisie-firmament dat de Arnhemse delegatie op het Mediapark uittekende voor NPO-baas Shula Rijxman. Rotterdam zegt 15 miljoen euro over te hebben voor de organisatie. Den Bosch komt tot 5,2 miljoen, inclusief een bijdrage van 1 miljoen van de provincie en 1,2 miljoen van de Brabanthallen. 

Slot op de mond

Volledig scherm
Burgemeester Ahmed Marcouch presenteert namens de gemeente Arnhem aan NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman een bidbook op basis waarvan de stad het Eurovisie Songfestival van volgend jaar hoopt binnen te halen. © ANP Kippa

Arnhem houdt het slot op de mond, overigens net als Maastricht en Utrecht. Het gemeentebestuur van die laatste stad gaf zijn steun aan de kandidatuur op voorwaarde dat de de Jaarbeurs het grotendeels op eigen kracht doet. Utrecht vindt dat de financiële risico’s niet in verhouding staan tot de uitgaven. 

De publieke omroep, waar de tering ook naar de nering moet worden gezet, meent dat zij niet alleen kan opdraaien voor de kosten, die in totaal richting 30 miljoen gaan, en dat de gaststad ook een duit in het zakje moet doen. De vraag is waarvan.

Inkomsten naar NPO

De gemeenteraad van Utrecht is verteld dat alle inkomsten van sponsors van de European Broadcasting Union en van de kaartverkoop naar de NPO gaan en dat tegenprestaties voor lokale sponsors worden verboden. Van de gemeenteraad van Arnhem weten we alleen dat die een limiet heeft gesteld op wat aan belastinggeld aan het songfestival mag worden uitgegeven. 

Om de concurrentie niet wijzer te maken, vertelt Arnhem niet hoeveel het zelf inlegt, hoeveel miljoen de provincie Gelderland bijdraagt en of stadion GelreDome net als de Brabanthallen en de Jaarbeurs een aandeel wil leveren.

Rekening stadion

Quote

Het gaat niet om een paar honderddui­zend euro

Jan van Dellen, Wethouder

Ook is niet duidelijk of en zo ja hoeveel het bedrijfsleven bereid is op tafel te leggen en wie de rekening betaalt voor het noodstadion van Vitesse gedurende de acht weken dat GelreDome van het songfestival is. 

,,Het gaat niet om een paar honderdduizend euro”, zegt Jan van Dellen, de wethouder die van het songfestival droomt. Zo blijft ongewis of Arnhem straks een toontje hoger zingt dankzij het liedjesfestijn, of toch een toontje lager, als het er van komt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.