Volledig scherm
Beeld van de wake afgelopen zaterdag in Didam, voor de 2.500 varkens die omkwamen bij de stalbrand aan de Tatelaarweg. © Theo Kock

Geen onderzoek naar doodsbedreigingen voor varkenswake in Didam

DIDAM -  Er komt geen nader onderzoek naar degenen die vorige week de mensen achter de actiegroep Burning Souls met de dood hebben bedreigd.

,,Wij weten ervan, maar er is geen aangifte gedaan. We zien geen reden om zelf nader onderzoek te doen’’, zegt een politiewoordvoerder.

Wake

Er kwamen rond de dertig doodsbedreigingen binnen na de aankondiging van een wake voor de varkens die omkwamen bij de grote stalbrand aan de Tatelaarweg, vorige week. Die herdenking zou zaterdag dicht bij de boerderij zijn van de getroffen varkenshouder, maar werd na de bedreigingen verplaatst naar het veldje bij de Mariakapel.

Quote

Het ging ons om de wake. Die is goed verlopen en nu moet de rust terugkeren.

Petra Spoor, Burning Souls

De wake waaraan zo'n 60 mensen deelnamen, werd door even zovele omstanders begeleid met gejoel, gefluit en opgestoken middelvingers. ,,Respectloos’’, vindt Petra Spoor van Burning Souls. ,,Maar het was maar een klein groepje dat er stond, en die zijn zeker niet representatief voor de hele bevolking van Didam.’’

Zeker zes agenten waren naar aanleiding van de bedreigingen zaterdag aanwezig om de herdenking in goede banen te leiden. Zij hoefden niet in actie te komen, maar waren wel druk met het temperen van de gemoederen aan beide zijden.

'Voor eigen veiligheid'

Burning Souls heeft bewust af gezien van aangifte van de doodsbedreigingen, zegt Spoor. ,,Voor onze eigen veiligheid is de politie op de hoogte gebracht, maar het ging ons om de wake. Die is goed verlopen en nu moet de rust terugkeren.’’

Het is onduidelijk wie de bedreigingen heeft geuit. Spoor houdt vol dat die 'uit agrarische hoek' kwamen, maar heeft daar geen bewijs voor. De politie heeft er evenmin aanwijzingen voor gevonden.

Bekijk het videoverslag van de wake.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers