Een studentenkamer in de Weesperflat.
Volledig scherm
Een studentenkamer in de Weesperflat. © Charlotte Odijk

Brandbrief studentensteden over uitbuiting studentenwoningen

Studentensteden roepen minister Kajsa Ollongren op om maatregelen te nemen tegen uitbuiting van studenten door huisjesmelkers. De oproep is vervat in een brief aan de kersverse minister van Binnenlandse Zaken, ondertekend door de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (Wonen). 

Hij schrijft namens Nijmegen, Wageningen, Utrecht, Delft, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Maastricht, Rotterdam en Tilburg.

De wethouders van deze steden wijzen Ollongren op de enorme huurprijzen die studenten moeten opbrengen, vanwege het tekort aan geschikte woonruimte. In de meeste studentensteden is het voor studenten veelal onmogelijk een woning te vinden, waardoor verhuurders kunnen vragen wat ze willen, er is altijd wel iemand die toehapt.

Stelselmatig uitbuiten
Ook zijn er verhuurders die hun kamerbewoners 'stelselmatig uitbuiten of intimideren.' ,,Wij zien dat huisjesmelkers een maximale huur vragen tegen minimale rechten’’, aldus Ivens.

Deze verhuurders kunnen te vaak onbestraft hun gang gaan, zegt de Amsterdamse wethouder. Als sprake is van intimidatie, moeten huurders naar de rechter stappen, een grote stap. ,,Doe dat maar eens, tegen je eigen huisbaas.’’

Boetes en dwangsommen
Over te hoge huren kunnen ze klagen bij de huurcommissie. Die kan vervolgens bepalen dat de huur omlaag moet, maar kan daarbij geen boete opleggen, waardoor hun optreden geen effect sorteert. ,,Dan probeert de verhuurder het gewoon weer. Gemeenten lopen zodoende altijd achter de feiten aan.’’

De steden kunnen weinig meer doen dan voorlichting geven en extra woningen bouwen. Ze hopen dat de minister hen meer mogelijkheden geeft om boetes en dwangsommen op te leggen bij schending van de huurregels. 

Uitbuiting van studenten is een probleem dat al langer speelt in de stad. Ivens: ,,Dat iets al een tijd bestaat, is geen reden om het te accepteren.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.