Volledig scherm
WAGENINGEN Wageningse studenten maken zich grote zorgen over de kamernood in hun studiestad en voeren al jaren actie. © Herman Stšver

Hofjeswoningen voor jong en oud in Wageningen

WAGENINGEN - Hofjeswoningen voor jong en oud. Dat is een van de manieren waarop de nieuwe Wageningse coalitie de eenzaamheid onder Wageningen ouderen én jongeren wil bestrijden.

Want eenzaamheid, zo wordt gesteld in het coalitieakkoord, is een belangrijk aandachtspunt voor zowel (Wageningse) ouderen als (internationale) studenten. Hofjes zouden daarbij kunnen helpen. In vroeger eeuwen waren hofjeswoningen vooral bedoeld voor vrouwen of geestelijken die bij elkaar wilden wonen om zo een beetje op elkaar te kunnen letten en voor elkaar te kunnen zorgen.

Het gaat om woningen die bij elkaar gegroepeerd zijn, die ziin gewenst omdat steeds meer mensen in hun eentje wonen. En dat vaak alleen wonen geldt zeker voor Wageningen, dat veel eenpersoonshuishoudens telt. 

Ontmoeten

Bij nieuwe bouwplannen wil de coalitie ruimte scheppen voor hofjeswoningen. Bij die hofjeswoningen zouden dan plekken moeten komen waar mensen elkaar vaker gaan ontmoeten. Al eerder heeft de raad uitgesproken dat meer samen wonen van ouderen en jongeren in Wageningen uitgeprobeerd moet worden om 'studenten- en ouderen-ghetto's' te voorkomen. 

Dat kan bijvoorbeeld door een binnentuin voor iedereen of kliko's die gedeeld kunnen worden. Ook is het denkbaar dat er een gezamenlijk washok komt of een schuur waar fietsen en tuingereedschap van de bewoners een plek kunnen krijgen. En wellicht zijn er verder mogelijkheden voor een gezamenlijk warmtepompsysteem, goed voor het milieu en de saamhorigheid onder de bewoners van de hofjeswoningen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei