Bewoners van de Boterstraat en Niemeijerstraat maken zich zorgen over de toename van het aantal studentenhuizen in hun buurt.
Volledig scherm
PREMIUM
Bewoners van de Boterstraat en Niemeijerstraat maken zich zorgen over de toename van het aantal studentenhuizen in hun buurt. © Herman Stöver

'Niks tegen studenten, maar het buurtgevoel verdwijnt uit de stad’

WAGENINGEN - De Wageningse student wil het liefst in de stad wonen.  Maar in die binnenstad wonen ook andere mensen. Die zijn die grote studentenpopulatie soms beu. Ze zijn boos: niet op de studenten maar wel op de gemeente die het ‘allemaal maar laat gebeuren‘.

Gerrit Walstra en Hubert Kleijn wonen aan het Emmapark: ,,In het verleden hadden we hier meer last van de horeca op de Markt, maar nu zijn het vooral de kamerbewoners. Al is het nog steeds prettig wonen hoor. Maar toen ook een huis aan het Emmapark helemaal door studenten bewoond werd werd het voor ons wat te gortig. Niks ten nadele van de jongens en meisjes die daar wonen, het zijn aardige lui, maar het wordt te veel. En wat als die aardige lui straks weg gaan en er minder aardige voor terugkomen? De samenhang dreigt doorbroken te worden.’’ 

Wageningen is qua bevolking een bijzondere stad. De Wageningen Universiteit kent momenteel het recordaantal van 12.008 studenten, dat is bijna een derde van de totale bevolking van de stad. Geen andere stad in Nederland kent zo’n groot aandeel studenten. 

Quote

En wat als die aardige lui straks weg gaan en er minder aardige voor terugkomen? De samenhang dreigt doorbroken te worden.

buurtbewoners

Studentenwoningen veranderd

De ouders van Kleijn woonden al ruim een halve eeuw geleden aan het Emmapark: ,,Een totaal andere tijd, ook toen had je al wel studenten hoor, maar die woonden meestal individueel bij een hospita. De Grolsche Herberg was de enige kroeg in de buurt.” Walstra: ,,Ons probleem is niet eens zozeer de eventuele overlast, wel het wegvallen van sociale cohesie in de buurt. Het tast het buurtgevoel aan. Als je elkaar lang kent dan wil je elkaar meestal vaker helpen. Je merkt gewoon dat studenten daar veel minder mee bezig zijn dan andere bewoners. Ze zijn toch vaak zo weer weg en hun leven speelt zich op de Campus en bij een studentenvereniging. Je ziet het bij buurtbarbecues en dergelijke, daar zijn zelden studenten bij en dat is symptomatisch voor het probleem. De Wageningse binnenstad wordt zo een plek waar mensen in en uit fladderen en waar steeds minder mensen wonen die zich verantwoordelijk voelen voor de buurt.‘’ 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei