Een eerdere studentenactie rond de kamernood in Wageningen
Volledig scherm
Een eerdere studentenactie rond de kamernood in Wageningen © Herman Stšver

Nog veel meer studentenkamers nodig in Wageningen

WAGENINGEN  - Er worden nieuwe studentenkamers gebouwd en steeds meer reguliere woonhuizen worden in Wageningen omgebouwd voor kamerbewoning. Maar het lijkt er op dat er nog meer nodig is.

Quote

Er zijn nu al te weinig kamers

Giulia Homs, Student Alliance Wageningen

De grote woningnood voor studenten maakt dat voorzitter Giulia Homs van Student Alliance Wageningen zich zorgen maakt. ,,Er zijn nu al te weinig studentenkamers en het probleem neemt de komende jaren alleen nog maar fors toe. Het is Idealis dit jaar voor het eerst niet gelukt om alle eerstejaars in hun eerste studiejaar een kamer aan te bieden. Dat dreigt niet beter te worden de komende jaren.'' 

15.000 studenten

Op dit moment wordt verwacht dat Wageningen UR in 2023 meer dan 15.000 studenten telt. Dat zijn er ruim 3.000 meer dan het recordaantal van nu. De stad telt 38.500 inwoners. De studies in Wageningen, met name op het vlak van gezondheid en voeding, worden steeds populairder. Ook bij buitenlandse studenten. Dat heeft consequenties voor het aantal studentenkamers dat nodig is. 

Wageningen UR telt relatief veel buitenlandse studenten die sowieso in Wageningen of nabije omgeving moeten wonen. En daarnaast komen studenten van Wageningen Universiteit uit het hele land, omdat ze hier studierichtingen kunnen doen die geen enkele andere universiteit aanbiedt. En omdat die studenten dus vaak van ver komen hebben ze kamers nodig. Andere universiteiten in Nederland hebben een meer regionale aantrekkingskracht, zodat studenten daar langer thuis bij hun ouders blijven. Zo'n 69 procent van de Nederlandse studenten wil in Wageningen wonen. De binnen- en buitenlandse vraag maakt dat de totale vraag naar studentenkamers tot 2022 met 2.650 zal toenemen.

Tekort

Ondanks alle nieuwbouwplannen wordt een groeiend tekort aan studentenkamers verwacht. Dit is de conclusie uit een nieuwe monior studentenhuisvesting die de gemeente, Wageningen UR en Idealis gezamenlijk hebben opgesteld. Ze zoeken samen naar oplossingen.
Nog dit jaar worden 176 studentenkamers opgeleverd op het terrein van Mouterijnoort en in 2019 en 2020 komen er 390 kamers bij op het veelbesproken Kirpesteinterrein en bij de Costerweg 65. Voor tijdelijke studentenhuisvesting zijn in de beeld de Kop van Kortenoord bij het Nieuwe Kanaal, het Scheikundegebouw op de De Dreijen en de kromme vleugel ('de 'banaan') bij het WICC langs de Lawickse Allee. Op termijn zijn 700 kamers mogelijk bij Marijkeweg 20 (vrijkomend deel terrein Vakschool), aanvullende nieuwbouw bij de Bornsesteegflat en achter de Aula. Wethouder Anne Janssen: ,,Samenwerking is het sleutelwoord, zowel voor studenten, starters als senioren.”
Alle plannen zijn niet toereikend om aan de vraag te voldoen. Er is al gesproken met buurgemeenten Ede en Renkum. Ede heeft beloofd mee te zoeken naar eventuele locaties. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei