Introductieweek voor nieuwe studenten in Wageningen.
Volledig scherm
Introductieweek voor nieuwe studenten in Wageningen. © Herman Stöver

Student mag overal in Wageningen blijven wonen; 1.400 kamers erbij

WAGENINGEN - De gemeenteraad van Wageningen onderschrijft dat er tussen 2019 en 2022 1.400 studentenkamers bij moeten komen in Wageningen. Maar de raad wil ook dat gekeken wordt naar studentenhuisvesting in Ede en Renkum.

Toen de kruitdampen van het debat over de nieuwbouw voor studenten waren opgetrokken, bleken de studenten spekkoper. Er is geen plek in de stad waar ze op voorhand niet welkom zijn. Het college had bepaalde locaties op voorhand uit willen sluiten voor studentenhuisvesting, maar de gemeenteraad ging daar maandagavond laat niet in mee. 

Voorkeur

De gemeenteraad heeft locaties vastgesteld waar in principe exclusief voor studenten gebouwd zou kunnen worden. Een pleidooi van Stadspartij, PvdA en CU om definitief vast te leggen dat studenten bij  de Olympiahal niet welkom zijn kreeg geen meerderheid. Al hebben de meeste partijen daar wel een voorkeur voor ouderenhuisvesting.

Het college wilde op voorhand locaties aanwijzen waar studenten niet welkom zijn (onder meer Nudehof, Dorschkamp, Nudestrip). Maar coalitiepartner D66 stak daar een stokje voor, dus zijn studenten in principe overal welkom.

Buren

CDA-raadslid Mirjam Wildekamp kreeg ruim voldoende steun voor twee voorstellen. Allereerst dat  het Wageningse college nadrukkelijk met Ede en Renkum moet gaan praten of die gemeenten ruimte zien voor huisvesting van Wageningse studenten. En ook dat er gekeken moet worden of er meer studentenhuisvesting mogelijk is op en rond Wageningen Campus.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei