Wageningse studenten maakten zich al in 2008 grote zorgen over de kamernood in hun studiestad. Ze voerden actie in een tentenkamp op Wageningen Campus
Volledig scherm
Wageningse studenten maakten zich al in 2008 grote zorgen over de kamernood in hun studiestad. Ze voerden actie in een tentenkamp op Wageningen Campus © Herman Stšver

Studenten en senioren in Wageningen in één gebouw tegen woningnood

WAGENINGEN - Willen Wageningse studenten en senioren bij elkaar wonen in één gebouw? Studentenhuisvester Idealis en de gemeente Wageningen hebben in de nieuwe jaarlijkse prestatie-afspraken vastgelegd dat uit te gaan proberen.

Het is een proef om te kijken of dat mixed housing (gemengd wonen) bevalt. Het is een proef, waarvan nog niet duidelijk is of het om nieuwbouw gaat of om een bestaand gebouw. Het kan de woningnood bij beide groepen aanpakken, maar wellicht ook helpen om eenzaamheid onder studenten en senioren te voorkomen.

Bassecour

Op andere locaties gaat Idealis proberen om jonge net afgestudeerden die willen promoveren (PhD'ers), ook tussen niet-studenten te laten wonen. Zo komen er PhD'ers te wonen tussen de niet-studenten aan het Bassecour en in de voormalige Wilhelminamavo aan de Wilhelminaweg.

Ook is afgesproken dat geprobeerd gaat worden om de bewoners van het nog te bouwen studentencomplex aan de Costerweg 65 te betrekken bij mantelzorgprojecten in het naastgelegen verpleeghuis Pieter Pauw.

Student Alliance

Quote

Ik heb studenten gesproken die best met anderen willen wonen

Giulia Homs, Student Alliance Wageningen

Giulia Homs, voorzitter van de Student Alliance Wageningen staat positief tegenover het plan. ,,Ik vind het een goed idee om een proef te beginnen met het samenwonen van studenten en andere Wageningers’’, zegt Homs, die weet dat er gesprekken over het plan zijn gevoerd. ,,Ik heb ook met studenten gesproken en er zijn mensen die het best interessant vinden om dat eens uit te proberen.’’

Idealis maakt er sowieso werk van om eenzaamheid onder studenten te voorkomen. Zo krijgt de nieuwbouw aan de Costerweg een grote, goed ingerichte, gezamenlijke ruimte. En in de sterflat aan de Bornsesteeg zijn in één van de drie vleugels op elke verdieping centrale ontmoetingsruimtes gemaakt, zodat studenten elkaar ook buiten hun eigen kamer kunnen ontmoeten. Uit onderzoek moet binnenkort blijken of dat inderdaad het gewenste effect heeft. Als dat blijkt te werken, gaat Idealis op veel meer afdelingen centrale ontmoetingsruimtes maken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei