De voorzijde van studentencomplex Coster in Wageningen
Volledig scherm
De voorzijde van studentencomplex Coster in Wageningen © Klunder architecten, Rotterdam

Studentenkamers aan Costerweg in Wageningen kunnen ooit omgebouwd worden

WAGENINGEN - De bouw van 264 studentenkamers langs de Costerweg, tussen Costerstaete en verpleeghuis Pieter Pauw, kan volgend jaar beginnen. Daarbij wordt rekening gehouden met de mogelijkheid om ze ooit om te bouwen tot appartementen voor andere doelgroepen. Het gebouw gaat Coster heten.

De locatie, dichtbij het centrum, is volgens veel mensen ook heel geschikt om er bijvoorbeeld voor senioren te bouwen. Maar initiatieven daarvoor zijn in de afgelopen jaren niet van de grond gekomen en de nood onder kamerzoekende studenten is hoog. Vandaar dat er nu voor gekozen is om voor studenten te bouwen. ,,Zoals bij de meeste van onze nieuwe complexen bouwen we het zo dat ombouw, als het aantal studenten in Wageningen af zou gaan nemen, mogelijk is‘’, zegt interim-directeur Bart van Ast van studentenhuisvester Idealis. ,,Dat is nu iets duurder, maar op termijn verstandiger.’’ Dezelfde aanpak is eerder al gekozen bij onder meer de studentencomplexen aan de Javastraat en Rijnsteeg.

Fietskelder

Quote

Er komt een fietsenkel­der om rondslinge­ren­de fietsen te voorkomen

Anne Janssen, Wethouder Wageningen

Er is lang met omwonenden overlegd over de wijze waarop de nieuwbouw vorm zou moeten krijgen. Er is nu voor Coster gekozen voor drie gebouwen. Langs de Costerweg komt een gebouw dat even hoog is als de aangrenzende bebouwing van appartementencomplex Costerstaete, deels tot zeven verdiepingen. Haaks daarop komen op het achterterrein twee lagere gebouwen (drie bouwlagen), met daartussen een soort binnentuin die bovenop een ondergrondse fietsparkeerkelder wordt aangelegd. ,,Die kelder komt er omdat we willen voorkomen dat de omgeving ontsierd wordt door rondslingerende fietsen”, zegt wethouder Anne Janssen. ,,Samen met de Vlinderstichting gaan we bekijken of we de binnentuin kunnen inrichten als een vlindertuin.’’ Eerder waren er plannen om de studenten, in ruil voor een lagere huur, in te zetten voor wat extra mantelzorg voor de bewoners van verpleeghuis Pieter Pauw. Dat bleek toch te ingewikkeld dus daar is van afgezien.

Drukkerij Pudoc

Op het terrein Costerweg 65 stond ooit onder meer de drukkerij van Pudoc en een dependance van onderzoeksinstituut IBVL. Die bebouwing is al gesloopt, het terrein ligt al enige tijd braak. Als alle procedures voorspoedig verlopen dan kan de bouw in 2020 beginnen. Op zijn vroegst zullen de studenten in de tweede helft van 2021 hun intrek kunnen nemen in Coster. Het ontwerpbestemmingsplan wordt nu zes weken ter inzage gelegd. De gemeenteraad wil in oktober het bestemmingsplan vaststellen.

De binnentuin met entree tot de fietskelder aan de achterzijde van Coster in Wageningen
Volledig scherm
De binnentuin met entree tot de fietskelder aan de achterzijde van Coster in Wageningen © Klunder architecten, Rotterdam
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei