Campus plaza in Wageningen.
Volledig scherm
Campus plaza in Wageningen. © Tamara Reijers

Wageningen Campus in beeld voor huisvesting studenten

WAGENINGEN - Jaren wilde de Wageningse gemeenteraad studenten huisvesten in de stad. Ineens klinken er geluiden om ze ook op de Wageningen Campus te laten wonen. ,,Wat zijn de mogelijkheden op de campus zelf?’’ Mirjam Wildekamp (CDA) vroeg het tijdens een rondetafelgesprek over studentenhuisvesting als eerste. 

Steeds meer politieke partijen in Wageningen zetten vraagtekens bij de continue bouw van studentenkamers in de binnenstad. Hierdoor komen bijvoorbeeld ouderen en starters op de woningmarkt steeds meer in de problemen bij het vinden van geschikte woonruimte. 

Onstuimig

Het is nog niet zo heel lang geleden dat de Wageningse politiek sceptisch stond tegenover studentenhuisvesting op de campus. 'Tot op heden is het gemeentelijk beleid om geen woningbouw en eventueel bijkomende voorzieningen te realiseren op de campus. Eén van de zorgen van de gemeenteraad is dat studenten en medewerkers voor hun activiteiten niet meer in de binnenstad zouden komen.' Dit is te lezen in de 'Notitie studentenhuisvesting Wageningen' uit 2011. Sindsdien is er echter een en andere veranderd. De Campus Plaza kwam er, met onder meer 440 studentenkamers. En de universiteit bleef en blijft onstuimig groeien, met een groeiende vraag naar studentenkamers als logisch gevolg.

Gesprek

Simon Vink (Wageningen UR) kent zijn klassiekers: ,,Het is nog niet zo lang geleden dat de vraag om studentenhuisvesting op de campus tamelijk onbespreekbaar was.’’ Maar de universiteit staat er in principe niet onwelwillend tegenover. ,,Er is wel wat ruimte op de campus’’, aldus Vink, tijdens dezelfde avond in het raadhuis. ,,We hebben echter ook een plan liggen om de campus verder te ontwikkelen. Of daarin ruimte is voor studentenhuisvesting.... Maar wij willen het gesprek met de gemeenteraad best aangaan.’’

Wethouder Han ter Maat ziet minder kansen op de campus. ,,Die is met de komst van Unilever wel zo ongeveer vol’’, vertelde hij. Op een vraag van Erik-Jan Bijleveld (GroenLinks) of de campus niet geschikt is, antwoordde de wethouder: ,,Die zien we niet als potentieel geschikt, gezien de eerdere uitspraken van de raad.’’

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei