Volledig scherm
© Herman Stover

Wageningen heeft geen problemen met aanwas buitenlandse studenten

WAGENINGEN - De Vereniging van Universiteiten (VSNU) vindt dat de groei van het aantal studenten moet afremmen, vooral uit het buitenland. Wageningen is het hier niet helemaal mee eens.

Wageningen Universiteit heeft op dit moment geen problemen met de toestroom van buitenlandse studenten. Dat zegt woordvoerder Simon Vink in reactie op de brief die de VSNU maandag overhandigt aan Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De gezamenlijke universiteiten pleiten daarin voor een rem op de groei van het aantal studenten, en dan met name buitenlandse studenten. De belangrijkste aanleiding voor de brief is dat de bekostiging vanuit de overheid al jaren niet meer meegroeit met het totale aantal studenten.

'Precies wat we willen'

Dat laatste erkent Vink. ,,Daar hebben wij ook mee te maken, maar tot nu toe hebben we er mee kunnen dealen", aldus Vink. Wageningen heeft ook geen echt buitenlandersprobleem, meent hij. ,,De groei die we sinds 2007/2008 hebben meegemaakt, weerspiegelt zich ook in het aantal internationale studenten. Bij de bachelors is 22 procent buitenlands en bij de masters is dat 40 procent. Dat is precies wat we willen. Er is voor ons op dit moment dus geen aanleiding ons beleid wat dat betreft te wijzigen." Wageningen telt ongeveer 12.000 studenten. Hij voegt er aan toe dat Wageningen Universiteit dan ook niet onvoorwaardelijk achter de oproep van de NSVU staat.

Wageningen Universiteit gaat derhalve gewoon door met het binnenhalen van buitenlandse én Nederlandse studenten. ,,We zijn dit jaar met vijf internationale bacheloropleidingen begonnen. Die worden heel bewust in het Engels gegeven. Dat heeft geen effect gehad op de toestroom van Nederlandse studenten en een beperkte aanwas van internationale studenten."    

Discriminatie 

Vink weet dat er op sommige universiteiten wél een probleem is met de toestroom van buitenlandse studenten. ,,De opleiding IT in Delft trekt heel veel studenten uit India. Maar er zijn bijna geen middelen om de toestroom te stoppen. Dan heb je het al snel over discriminatie. Misschien is er iets te doen met het aanscherpen van toelatingseisen."

Daarnaast wijst hij erop dat studenten uit landen van de Europese Unie net zoveel recht hebben om in Nederland te studeren als Nederlanders. ,,En omgekeerd hebben Nederlandse studenten net zoveel recht om in bijvoorbeeld Parijs of Berlijn te studeren als hun Franse of Duitse collega's."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei