Volledig scherm
Nieuwbouwplannen voor studentenhuisvesting op de Kop van Kortenoord in Wageningen © Gemeente Wageningen

Wageningen mag er 150 huizen per jaar bij

WAGENINGEN - Wageningen mag de komende tien jaar jaarlijks gemiddeld zo'n 150 nieuwe huizen bouwen. Dat is exclusief studentenkamers.

Tot 2027 mogen er in Wageningen ongeveer 1.500 nieuwe huizen bij komen. Studentenkamers tellen niet mee in de telling. De stroom nieuwbouw kan ertoe leiden dat de stad groeit van nu 38.000 inwoners naar ongeveer 42.000.

Food Valley

Het Wageningse college van burgemeester en wethouders heeft over de huizenbouw nieuwe afspraken gemaakt met de Regio Food Valley en de provincie Gelderland. In het Gelderse deel van Food Valley mogen Ede, Barneveld en Nijkerk harder groeien. Wageningen heeft echter een klein grondgebied en is omgeven door natuur. Dat beperkt de mogelijkheden voor forse groei.

Wageningen heeft niet alleen afspraken gemaakt over de aantallen nieuw te bouwen woningen. Elke gemeente in Food Valley moet aangeven op welk type woningen ze zich extra gaat richten. Wageningen heeft ervoor gekozen meer middeldure huurwoningen te bouwen. Daar is grote vraag naar en het aanbod is te gering. Met middeldure huizen worden woningen bedoeld met een huur van 700 tot 900 euro.

Studentencomplexen

Bij het nu toegewezen aantal woningen hoeft Wageningen geen keus te maken tussen bouwen voor studenten of andere bevolkingsgroepen. Studentencomplexen vallen buiten de afspraken, maar leggen wel een claim op de beschikbare bouwlocaties.

Ook in Wageningen is het voorbije decennium door de crisis veel minder gebouwd dan was toegestaan. Zo had de nieuwbouwwijk Nieuw Kortenoord volgend jaar al met 1.000 woningen vol moeten zijn. Er staan er nu tussen de 400 en 500, maar het laatste jaar gaat de verkoop van woningen daar opeens snel. Eind deze maand worden de eerste woningen in het tweede deelplan opgeleverd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei