Volledig scherm
De Graafschap-verdediger Myenty Abena (rechts) in duel met Dennis Hettinga. Foto: Erik Pasman © Pro Shots

De Graafschap vernedert GA Eagles

DEVENTER – De Graafschap heeft zondagmiddag de beladen uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles simpel met 4-0 gewonnen. De Superboeren vernederden de povere Deventenaren op alle fronten.

Het al zo beladen duel, de laatste keer in mei 2016 liep het tijdens de finale van de play-offs tweemaal in vier dagen tijd uit de hand buiten het veld, lag binnen een minuut al stil. Tot driemaal toe werd er vuurwerk uit het vak van de thuisclub op het veld gegooid en daarom besloot arbiter Rob Dieperink uit Borculo de wedstrijd voor een kleine tien minuten stil te leggen.

Toen er weer gevoetbald werd, bleek De Graafschap op het harde, hobbelige veld in Deventer een stuk sterker dan de nummer zeventien uit de eerste divisie. In de zestiende minuut openden de Superboeren de score. Jordy Tutuarima bood na prachtig voorbereidend werk topscorer Daryl van Mieghem een niet te missen kans: 0-1.

In het voor de pauze grimmige duel probeerde Go Ahead het daarna wel, maar de ploeg van trainer Jan van Staa oogde aanvallend machteloos. De eerste kans kwam pas na een half uur spelen, maar middenvelder Joey Suk schoot net naast. Vlak voor de pauze verdubbelde Tarek Tissoudali de marge bijna, maar het schot van de linksbuiten ging rakelings naast. In de extra tijd kreeg Myenty Abena ook nog een goede kans, maar de rechtsback kopte na een hoekschop over.

Vlak na rust kwam de thuisclub goed weg toen Thijs Dekker een voorzet van Fabian Serrarens op zijn eigen paal tikte. Ook Mark Diemers weigerde in de 51ste minuut de trekker over te halen. Hij zette doelman Sonny Stevens voor schut, maar schoot de bal vervolgens op het lichaam van Xandro Schenk.

Nog geen minuut later verscheen Tissoudali alleen voor Stevens, maar ook hij miste. In de 56ste minuut was het dan eindelijk raak. Na een slim balletje van Tissoudali schoot Frank Olijve de 0-2 binnen.

Tien minuten later werd de vernedering voor Go Ahead nog groter toen Tissoudali zich knap vrij speelde en de 0-3 binnen schoot. In de 72ste minuut werd het nog pijnlijker voor Go Ahead. Diemers bediende Serrarens die voor de 0-4 zorgde.

Door de ruime zege staat de ploeg van trainer Henk de Jong nu op de zesde plek in de eerste divisie met 44 punten. Een plaats die recht geeft op vrijstelling in de eerste ronde van de play-offs. In de strijd om de derde periode klom De Graafschap (7-15) naar plek drie en moet hopen dat koploper FC Emmen (6-16) maandagavond een misstap maakt in Eindhoven tegen Jong PSV.

Go Ahead Eagles-De Graafschap  0-4 (0-1). 16. 0-1 Van Mieghem, 56. 0-2 Olijve, 66.0-3 Tissoudali, 72. 0-4 Serrarens.

Scheidsrechter: Dieperink.

Gele kaart: Buwalda, Opdam (GA Eagles), Tissoudali, S. Nieuwpoort (De Graafschap).

Aantal toeschouwers: 9.180.

De Graafschap: Bednarek; Abena, S. Nieuwpoort, L. Nieuwpoort, Tutuarima (84. Driver); Olijve, Diemers, Klaasen; Van Mieghem, Serrarens (84. Ars), Tissoudali (76. El Jebli).

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.