De Pompekliniek in Nijmegen.
Volledig scherm
De Pompekliniek in Nijmegen. © Paul Rapp

Bruls: ‘Wéér ontsnapping van tbs’er is zorgwekkend, begeleid verlof moet anders’

NIJMEGEN - Het begeleid verlof van de Nijmeegse Pompekliniek moet veranderen. Dat er nu een tweede relatief eenvoudige ontsnapping van een tbs-gedetineerde binnen drie weken plaatsvindt, is 'zorgwekkend'.

,,Ik maak me echt zorgen", stelt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls in een reactie op de ontsnapping van zedendelinquent Ronald van Z., die vrijdag van zijn begeleider wegfietste en sindsdien spoorloos is. 

Drie weken geleden gebeurde ongeveer hetzelfde met een andere tbs’er, terwijl een maand geleden nog een tbs’er op spectaculaire wijze uit de kliniek ontsnapte door uit een raam te klimmen en over een hek te klauteren.

‘Dit is zeer opvallend’

Bruls had afgelopen maandag nog overleg met de Pompekliniek over die eerdere ontsnappingen, maar heeft vrijdag de directie van de Pompekliniek na de derde ontsnapping  gevraagd om nog eens goed naar de veiligheid te kijken.

,,Want dat er nu twee keer in drie weken tijd iemand gewoon op de fiets wegrijdt, vind ik zeer opvallend en zorgwekkend. Ik ga niet over het beleid van de Pompekliniek, maar wel over de veiligheid van de stad en haar inwoners. Dit is voor het veiligheidsgevoel niet goed.”

Kopieergedrag

De burgemeester vreest dat er nog meer ontsnappingen zullen volgen als er niet wordt ingegrepen. ,,Het is net als met autobranden.” Daar is sprake van kopieergedrag: de ene autobrand lokt de andere uit. ,,Als anderen zien dat je zo makkelijk tijdens je begeleid verlof weg kunt fietsen, gaan ze dat ook doen.”

Hij doet de suggestie om de fietsen van de tbs’ers te voorzien van een gps-tracker, waardoor in elk geval makkelijker traceerbaar is waar de ontsnapte gedetineerde naartoe is gegaan. ,,Ik wil van de Pompekliniek een veiligheidsanalyse met maatregelen, want dit is niet goed. Dit kun je niet laten lopen.”

Quote

Het is net als met autobran­den. Als anderen zien dat je zo makkelijk tijdens je begeleid verlof weg kunt fietsen, gaan ze dat ook doen.”

Burgemeester Bruls

Onderdeel van therapie

Dat tbs’ers af en toe begeleid met verlof gaan, is onderdeel van hun therapie. Om die manier leren ze zoetjesaan weer terug te keren naar de normale maatschappij. ,,Ik ben een verklaard voorstander van tbs", benadrukt Bruls. ,,Maar dat wil niet zeggen dat dit zomaar mag gebeuren.”

Hij vindt het te ver gaan om de Pompekliniek te vragen alle verloven van de tbs’ers voorlopig maar in te trekken. ,,Maar ik verwacht een snelle reactie. Er is nog niks fout gegaan. Het gaat nu niet om een seriemoordenaar maar iemand met een laag risicoprofiel, zo heb ik begrepen. Maar iemand heeft niet voor niks tbs.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.