Volledig scherm
© ANP

Gisteren ontsnapte tbs’er liet spoor van ellende na

De zedendelinquent Ronald van Z., die gisterenmiddag ontsnapte aan zijn begeleider in Nijmegen, verleidde meisjes en jongens via internet. Deskundigen noemden hem een ‘explosief mengsel’ van stoornissen. Z. is nog voortvluchtig. Volgens de kliniek is er geen ‘acuut gevaar’.

Tijdens de rechtszaak in november 2014, waarin hij werd veroordeeld tot 3,5 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor ontucht met minderjarige meisjes in Brabant, las een van zijn slachtoffers, een 14-jarig meisje uit de Kempen, een hartverscheurende slachtofferverklaring voor.

Maandenlang bestookte de man haar via Hyves, Facebook en Skype met berichten, totdat ze eindelijk toegaf en hem ontmoette. Toen, in de bossen van Middelbeers merkte ze pas dat hij geen tiener was, maar 35 jaar. Hij vergreep zich aan haar.

Het meisje had vervolgens geen leven meer. Op school keek niemand haar aan, ze schaamde zich zo voor haar ouders dat ze probeerde haar leven te beëindigen en uiteindelijk kwam ze pas in een kliniek weer enigszins tot haarzelf.

Meisjes stuurden hem naakftoto’s 

De man had nog zeker zes andere meisjes benaderd. Een van hen zat nog op de basisschool, een ander reisde hij achterna naar Italië. Ze stuurden hem naaktfoto’s, nadat hij een foto van een blote jongen gaf. Hun foto’s stuurde hij vervolgens naar minderjarige jongens. Die dan ook weer van alles voor de camera deden, denkende dat ze een internetvriendin hadden.

De man verstopte zijn gezicht tijdens de rechtszaak in zijn capuchon. Zijn bekentenis deed hij achter gesloten deuren. Het motief was verveling, zei hij, maar deskundigen zagen stoornissen en opzet. Op een eis van vijf jaar cel met dwang-tbs veroordeelde de rechtbank hem tot drie jaar, met behandeling.

Reactie burgemeester

,,Ik maak me echt zorgen”, stelt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls in een reactie op de ontsnapping. Drie weken geleden gebeurde ongeveer hetzelfde met een andere tbs’er, terwijl een maand geleden nog een tbs’er op spectaculaire wijze uit de kliniek ontsnapte door uit een raam te klimmen en over een hek te klauteren.

Bruls had afgelopen maandag nog overleg met de Pompekliniek over die eerdere ontsnappingen, maar heeft vrijdag de directie van de Pompekliniek na de derde ontsnapping gevraagd om nog eens goed naar de veiligheid te kijken. 

,,Want dat er nu twee keer in drie weken tijd iemand gewoon op de fiets wegrijdt, vind ik zeer opvallend en zorgwekkend. Ik ga niet over het beleid van de Pompekliniek, maar wel over de veiligheid van de stad en haar inwoners. Dit is voor het veiligheidsgevoel niet goed.” De burgemeester vreest dat er nog meer ontsnappingen zullen volgen als er niet wordt ingegrepen. 

  1. LIVE | 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven, theaters openen 1 juni met voorstellingen voor klein publiek

    LIVE | 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven, theaters openen 1 juni met voorstel­lin­gen voor klein publiek

    De schulden van luchtvaartmaatschappijen lopen dit jaar naar verwachting op met 120 miljard dollar door de coronacrisis. Dat verwacht de internationale belangenvereniging voor de luchtvaart IATA. In Europa hebben vliegmaatschappijen voor 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.